Oplichting met nabootsing van identiteit is tegenwoordig overal en oplichters doen zich graag voor als overheidsfunctionarissen, grote bedrijven of zelfs politici. Maar vaak doen ze zich ook voor als je favoriete beroemdheden. Je hebt waarschijnlijk deepfakes gezien van beroemdheden die cryptocurrency, NFT’s of schetsmatige producten promoten (serieus, Tom Hanks is hier niet bezig met het promoten van valse medische producten). Er zijn veel bekende gezichten bij deze oplichting betrokken, maar als je je afvraagt wie de topdoelen in 2024 waren, heb ik hieronder een lijst voor je, samen met enkele tips om te voorkomen dat je wordt bedrogen.
Hotlist van hackers uit 2024
Cyberbeveiligingsbedrijf McAfee heeft een handige lijst samengesteld van de top 10 beroemdheden die vaak het doelwit zijn geweest van kwaadaardige deepfake-oplichting en risicovolle zoekresultaten. Bovenaan de lijst staat acteur Scarlett Johansson, bekend van haar rollen in Marvel’s ‘Avengers’-franchise en films als ‘Lucy’ en ‘Lost in Translation’. Direct achter haar staat mediapersoonlijkheid Kylie Jenner, beroemd om haar schoonheidsproducten. Er staan nog genoeg andere grote namen op de lijst, dus laten we erin duiken.
1) Scarlett Johansson
De naam en beeltenis van Scarlett Johansson zijn zonder haar toestemming gebruikt in verschillende advertenties en aanbevelingen. Eerder dit jaar bracht OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, een AI-model uit genaamd GPT-4o, dat een stemuitvoer bevatte die sterk leek op die van de acteur. Mevrouw Johansson heeft echter nooit toestemming gegeven voor het gebruik van haar stem in het AI-model. Nadat ze een juridisch adviseur had ingehuurd en formele brieven naar OpenAI had gestuurd, verwijderde het bedrijf de stem.
2) Kylie Jenner
Kylie Jenner is een populaire realityster en influencer wiens naam en beeltenis zonder toestemming zijn gebruikt voor oplichting via weggeefacties op sociale media en namaakproducten en websites van Kylie Cosmetics.
3)Taylor Swift
De populaire zangeres Taylor Swift is regelmatig het doelwit geweest van oplichting waarbij haar naam en gelijkenis ongeoorloofd werden gebruikt. Deze omvatten valse aanbevelingen van beroemdheden voor producten die ze nooit heeft gepromoot, ticketzwendel waarbij fans worden misleid om niet-bestaande concertkaartjes te kopen en frauduleuze productweggeefacties.
Daarnaast is het imago van Swift gebruikt in desinformatiecampagnes, waaronder valse politieke steunbetuigingen, ondanks het feit dat ze zich uitgesproken heeft over het steunen van alleen specifieke doelen en kandidaten.
4) Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy is het slachtoffer geworden van oplichting waarbij haar naam en beeltenis, inclusief valse sociale media-accounts, zonder haar toestemming werden gebruikt voor frauduleuze weggeefacties. Bovendien is er via haar imago verkeerde informatie verspreid, vooral over haar rollen in streamingseries, wat tot verwarring onder fans heeft geleid. Oplichters hebben haar stijgende bekendheid uitgebuit, vooral na haar succes in ‘The Queen’s Gambit’, om het publiek te misleiden en te profiteren van haar populariteit.
5) Tom Hanks
Tom Hanks is het doelwit geweest van oplichting waarbij zijn naam en beeltenis zonder zijn toestemming werden misbruikt om ‘wondermiddelen’ en ‘wondermedicijnen’ te promoten. Deze oplichtingspraktijken associëren de geliefde acteur vaak ten onrechte met gezondheidsproducten of -behandelingen, waardoor mensen worden misleid door te denken dat hij deze onderschrijft. De acteur werd gedwongen een bericht op Instagram te delen waarin hij fans waarschuwde niet in advertenties te trappen waarin zijn naam, beeltenis en stem ten onrechte werden gebruikt om deze medicijnen te promoten.
6) Sabrina Timmerman
Zangeres Sabrina Carpenter is het doelwit geweest van oplichting waarbij haar naam en beeltenis zonder toestemming zijn gebruikt om valse ticketverkoop te promoten en om reclame te maken voor een controversiële app die is ontworpen voor het maken van seksueel expliciete afbeeldingen.
7) Sydney Sweeney
Sydney Sweeney, een veelgeprezen acteur die bekend staat om haar opvallende rollen in hitseries als ‘Euphoria’ en ‘The White Lotus’, is uitgebuit bij oplichting waarbij haar naam en beeltenis zonder haar toestemming zijn gebruikt om frauduleuze cryptocurrency-plannen te promoten. Deze oplichting beweert vaak ten onrechte dat de actrice verschillende crypto-investeringen onderschrijft, waardoor fans worden misleid door te denken dat ze haar aanbevelingen kunnen vertrouwen.
8) Blake Levendig
Blake Lively, bekend van haar rollen in ‘Gossip Girl’ en ‘A Simple Favor’, is het doelwit geweest van oplichting waarbij haar beeltenis zonder toestemming werd gebruikt om frauduleuze gummiproducten voor gewichtsverlies te promoten.
9)Johnny Depp
Johnny Depp, de beroemde acteur die bekend staat om zijn iconische rollen in films als ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Edward Scissorhands’, is het slachtoffer geworden van oplichting waarbij zijn beeltenis zonder toestemming wordt misbruikt. Zijn imago is uitgebuit bij verschillende frauduleuze activiteiten, waaronder weggeeffraude, cryptocurrency-fraude en misleidende fondsenwerving.
10) Addison Rae
Addison Rae is een populaire zangeres en social media-influencer, vooral bekend van haar virale dansvideo’s op TikTok en haar stijgende muziekcarrière. Haar beeltenis is echter zonder toestemming gebruikt bij talloze oplichtingspraktijken, waaronder valse aanbevelingen, frauduleuze weggeefacties en misleidende promoties voor cryptocurrency.
WINDOWS FLAW LAAT HACKERS VIA WI-FI UW PC SNIJDEN
Deepfake-cybercriminaliteit neemt toe
Dankzij de vooruitgang op het gebied van generatieve AI kunnen zelfs individuen zonder technische expertise gemakkelijk valse persona’s van anderen creëren. Het gebrek aan regelgeving op dit gebied heeft de weg vrijgemaakt voor oplichting die mensen van hun zuurverdiende geld kan beroven. Naast phishing-scams en met malware beladen links die misbruik maken van de populariteit en reputatie van beroemdheden om hun fans te misleiden, kunnen deze uiterst realistische video- en audiofragmenten op overtuigende wijze de gelijkenis van een persoon nabootsen. Dit maakt het steeds moeilijker om te onderscheiden of de inhoud echt of nep is.
CYBERSCAMMERS GEBRUIKEN AI OM GOOGLE-ZOEKRESULTATEN TE MANIPULEREN
5 manieren waarop u kunt voorkomen dat u wordt gedupeerd door deepfake-oplichting
1) Controleer bronnen: Controleer altijd de geloofwaardigheid van de bron voordat u inhoud vertrouwt. Zoek naar officiële accounts of gerenommeerde nieuwsbronnen om informatie te bevestigen, vooral als het een beroemdheid of publiek figuur betreft.
2) Zoek naar inconsistenties: Let op details in video’s of afbeeldingen. Deepfakes kunnen subtiele inconsistenties bevatten, zoals onnatuurlijke gezichtsbewegingen, ongemakkelijke verlichting of niet-overeenkomende audio. Als er iets mis lijkt te zijn, vertrouw dan op je instinct en onderzoek verder.
3) Investeer in sterke antivirussoftware: Het beschermen van uw apparaten met betrouwbare antivirussoftware is van cruciaal belang bij de verdediging tegen deepfake-zwendel en andere cyberbedreigingen. Deze oplichtingspraktijken, waaronder die waarbij afbeeldingen van beroemdheden worden misbruikt voor frauduleuze weggeefacties of ongeautoriseerde productaanbevelingen, maken vaak gebruik van phishing-e-mails, kwaadaardige websites en met malware beladen links om gebruikers te misleiden.
Het beschermen van uw apparaten met betrouwbare antivirussoftware kan een effectieve manier zijn om u te beschermen tegen deepfake-zwendel en andere cyberbedreigingen. Sterke antivirusprogramma’s bevatten vaak functies die kwaadaardige websites en verdachte downloads detecteren en u waarschuwen voor mogelijke oplichting voordat u ermee in zee gaat. Ontvang mijn keuzes voor de beste winnaars van antivirusbescherming van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.
4) Ontwikkel jezelf: Blijf op de hoogte van de nieuwste deepfake-technologie en de veel voorkomende oplichtingspraktijken die daarmee gepaard gaan. Als u begrijpt hoe deepfakes worden gemaakt, kunt u potentiële oplichting gemakkelijker herkennen.
5) Gebruik omgekeerd zoeken naar afbeeldingen: Als u verdachte afbeeldingen of video’s tegenkomt, gebruik dan de zoekhulpmiddelen voor afbeeldingen (zoals Google Afbeeldingen) om te zien of de inhoud is gewijzigd of in andere misleidende contexten is gebruikt.
LAAT SNOEPERS IN DE BUURT NIET NAAR JE VOICEMAIL LUISTEREN MET DEZE SNELLE TIP
Kurt’s belangrijkste afhaalmaaltijd
AI is een nuttige technologie, maar ook uiterst gevaarlijk. Slechte actoren hebben deze technologie met succes ingezet om mensen op te lichten en legitiem ogende phishing-e-mails en -berichten te genereren die vrijwel onmogelijk te detecteren zijn. Omdat AI het allemaal zo gemakkelijk en snel maakt, kunnen cybercriminelen zich bovendien op een ongekende schaal op mensen richten. Bedrijven die deze AI-modellen ontwikkelen, moeten waarborgen implementeren om te voorkomen dat de technologie wordt uitgebuit, en overheden moeten deze waarborgen afdwingen.
Ben je ooit een deepfake of oplichting tegengekomen waarbij iemands gelijkenis werd gebruikt? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.
Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar te gaan Cyberguy.com/Nieuwsbrief.
Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag door ons wilt laten behandelen.
Volg Kurt op zijn sociale kanalen:
Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:
Nieuw van Kurt:
Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.