NYC stemt om groei Uber en Lyft te beperken

Uber betaalt 148 miljoen dollar om een ​​onderzoek te schikken naar een datalek uit 2016, dat het bedrijf opzettelijk zou hebben verborgen.

De schikking met procureurs-generaal voor alle 50 staten en Washington, DC, wordt verdeeld over de staten. Het is de grootste schikking ooit voor een datalek in meerdere staten, aldus de procureur-generaal van New York.

Het onderzoek werd ingesteld naar beschuldigingen dat het taxibedrijf de meldwetten op staatsniveau had overtreden door opzettelijk te verbergen dat hackers in 2016 de persoonlijke informatie van 57 miljoen gebruikers hadden gestolen.

De inbreuk werd pas eind 2017 bekendgemaakt, toen Uber onthulde dat het de hackers $ 100.000 had betaald om de gegevens te vernietigen. In april schikte Uber een zaak met de Federal Trade Commission, die claims onderzocht dat Uber klanten had misleid over deze inbreuk.

Als onderdeel van de schikking heeft Uber ingestemd met het ontwikkelen en implementeren van een bedrijfsintegriteitsprogramma voor werknemers om onethisch gedrag te melden. Het stemde er ook mee in om modeldatalekmeldingen en databeveiligingspraktijken te implementeren, en een onafhankelijke derde partij in te huren om de databeveiligingspraktijken te beoordelen.

“Deze recordschikking zou een duidelijke boodschap moeten zijn: we hebben nultolerantie voor degenen die de wet omzeilen en consumenten- en werknemersinformatie kwetsbaar maken voor uitbuiting,” zei procureur-generaal Barbara D. Underwood van New York in een persbericht. New York krijgt ongeveer $ 5,1 miljoen van de uitbetaling.

“Het besluit van ons huidige managementteam om het incident openbaar te maken was niet alleen het juiste om te doen, het belichaamt ook de principes waarmee we ons bedrijf vandaag de dag runnen: transparantie, integriteit en verantwoording”, aldus Tony West, Chief Legal Officer van Uber, in een blog bericht op woensdag. “We blijven investeren in beschermingsmaatregelen om onze klanten en hun gegevens veilig te houden. Bovendien streven we ernaar een constructieve en samenwerkende relatie te onderhouden met overheden over de hele wereld.”

De schikking komt terwijl Uber probeert zijn bedrijf op te schonen. praktijken. In juli nam Uber bijvoorbeeld eindelijk een Chief Privacy Officer aan: Robijn Zefowerd Uber’s topman gericht op privacy. Matt Olsen trad ook toe als chief trust and security officer.

CNNMoney (New York) Eerste publicatie 26 september 2018: 14:16 uur ET