Elon Musk wordt aangeklaagd door de SEC

De aandelen van Tesla kelderden vrijdagochtend nadat de SEC Elon Musk had aangeklaagd wegens misleiding van investeerders.

Musk tweette op 7 augustus dat hij beveiligde financiering om Tesla van de beurs te halen voor $420 per aandeel. Aandelen komen doorgaans overeen met de overnameprijzen die een bedrijf publiceert. Investeerders gaan ervan uit dat de deal wordt afgerond en dat het bedrijf uiteindelijk de prijs waard zal zijn waarvoor het bedrijf zegt dat het verkocht zal worden.

Sceptische investeerders geloofden Musk echter nooit en het aandeel kwam nooit in de buurt van $420 per aandeel. Het steeg tot $387,46 op 7 augustus en kelderde sindsdien.

Hun scepsis was terecht: Musk had nooit de financiering veiliggesteld, de SEC beweert. Hij het plan om privé te gaan opgegeven drie weken nadat hij er voor het eerst over twitterde.

De aandelen daalden donderdag na de bel tot $265, 14% onder de slotkoers van Tesla voor die dag. Inclusief de daling buiten kantooruren is de aandelenkoers van Tesla met meer dan 29% gedaald sinds Musks beruchte tweet.

Tesla-aandelen

Tesla’s (TSLA) dalende aandelenkoers zou het bedrijf kunnen achtervolgen. Tesla is geld verbranden om dure fabrieken en auto’s te bouwen, maar het heeft dat geld hard nodig om tegen februari 2019 ongeveer 1 miljard dollar aan schulden af ​​te betalen. Het grootste deel daarvan zou worden omgezet in aandelen als de prijs van Tesla boven de 360 ​​dollar blijft, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Als Tesla zijn schulden met geld moet terugbetalen — en als het bedrijf niet genoeg geld heeft om dat te doen — zou Tesla het geld kunnen ophalen door meer schulden of aandelen uit te geven. Maar dat zou de aandelenkoers verder kunnen drukken, waardoor de hoeveelheid kapitaal die het bedrijf moet besteden aan nieuwe infrastructuur om auto’s te bouwen, afneemt.

Musk ontkent dat het bedrijf met een geldtekort kampt. Hij zegt dat de toegenomen verkoop van Model 3 genoeg geld zal genereren om Tesla in de tweede helft van 2018 eindelijk winstgevend te maken.

De rechtszaak van de SEC kan nog meer problemen voor Tesla veroorzaken.

Het agentschap heeft een federale rechter verzocht Musk te verbieden om als bestuurder of directeur van een beursgenoteerd bedrijf te fungeren, naast andere straffen.

Dat is een serieuze zorg voor Tesla, dat Musk van de grond af opbouwde tot een miljardenbedrijf. Hij is de voorzitter en CEO van de autofabrikant.

CNNMoney (New York) Eerste publicatie 27 september 2018: 17:52 uur ET