New York
CNN-bedrijf

De herfst is het seizoen voor nieuwe gadgets. Apple kondigde onlangs zijn nieuwste iPhones aan, Amazon toonde nieuwe slimme speakers en zelfs een Alexa-geactiveerde magnetron, en Google organiseert volgende week zijn eigen productlanceringsevenement.

Maar dinsdag staat in het teken van Microsoft, dat een hele reeks apparaten onthulde voorafgaand aan het winkelseizoen voor de feestdagen. De line-up omvat een nieuwe versie van de desktopcomputer, genaamd de Surface Studio 2, en het eerste paar slimme hoofdtelefoons. Het kondigde ook de Surface Pro 6 en Surface Laptop 2 aan.

De eerste Surface desktop, een iMac concurrent gericht op creativiteit, werd geïntroduceerd in oktober 2016. De opvolger, de Surface Studio 2, biedt verbeterde grafische prestaties en Microsoft zegt dat het het snelste Surface apparaat ooit is. Het heeft een 28-inch display en USB-C ondersteuning. Het is beschikbaar voor pre-order op dinsdag vanaf $3.499.

De Surface Headphones ($349) bieden instelbare ruisonderdrukking en automatisch pauzeren en afspelen, wat de video die je bekijkt stopt wanneer je ze afzet. Microsoft’s spraakassistent Cortana is ingebouwd en kan je e-mails hardop voorlezen of een conference call starten. Surface Headphones zijn later dit jaar verkrijgbaar.

De nieuwe Surface Studio 2 van Microsoft draait om creativiteit.

Ondertussen zegt Microsoft dat de Surface Pro 6 67% sneller is dan zijn voorganger, maar met dezelfde batterijduur (tot 13,5 uur). Microsoft zegt ook dat het gemakkelijk is om te schakelen tussen laptop-, studio- en tabletmodus. Hij is verkrijgbaar in zwart en platina en begint bij $ 899.

De Surface Headphones zijn de eerste premium en slimme hoofdtelefoons van Microsoft.

De originele Surface Pro werd in 2012 op de markt gebracht als tablet. Het leek een beetje op een iPad, maar dan met een toetsenbordhoes. Microsoft (MSFT) heeft zijn pitch sindsdien verlegd naar een laptop met touchscreen. Dit 2-in-1-formaat is gericht op mensen zoals artsen, piloten en studenten die tablets nodig hebben om aantekeningen te maken of te lezen, maar een laptop voor volledige functionaliteit.

De Surface Pro 6 is sneller dan zijn voorganger.

De Surface Laptop 2 (vanaf $999) wordt geleverd met sneller en stiller typen en tot 14,5 uur batterijduur, volgens Microsoft. Hij is 85% sneller dan zijn voorganger en de Surface Laptop 2 wordt geleverd in een nieuwe kleur (zwart), evenals de bestaande opties bordeauxrood, platina en blauw.

De Surface Laptop 2 typt sneller en stiller.

“Apparaten doordringen steeds meer je hele leven. We bouwen deze dingen om ze aantrekkelijk te maken voor je werk en je privéleven”, vertelde Yusuf Mehdi, Microsoft’s corporate VP of modern life and devices, aan CNN.

Het bedrijf onthulde ook zijn volgende generatie Windows-software – genaamd Windows 10 October 2018 Update – die zich richt op productiviteit. De Your Phone App brengt bijvoorbeeld teksten en foto’s van je Android-telefoon naar je pc. (Apple staat een dergelijke integratie toe voor zijn iMessage-service.) Je kunt ook een To-Do-lijst integreren met Outlook.com en een item naar een open plek in je agenda slepen om tijd te blokkeren om het af te maken.

Volgens Andrew Hewitt, analist bij onderzoeksbureau Forrester, is Microsofts belangrijkste doelgroep voor deze nieuwe apparaten zakelijke professionals. Voorafgaand aan het evenement van dinsdag merkte hij op dat Microsoft flink heeft geïnvesteerd in productiviteitselementen, waaronder Timeline, waarmee u terug kunt gaan naar waar u was gebleven in bestanden en websites, en Focus Assistant, een functie die afleidingen zoals meldingen beperkt.

“Er is een gevoel dat Microsoft probeert te concurreren met Apple op het creatieve front, met nieuwe mogelijkheden voor het bewerken van foto’s en films,” zei Hewitt. “Maar de andere functies zijn veel meer in lijn met Microsofts missie om werknemers in staat te stellen productief te zijn.”