New York
CNN-bedrijf

Bumble is de nieuwste online datingapp die strijdt om de harten van vrouwen in India.

Bumble, dat vereist dat vrouwen de eerste stap zetten, kondigde woensdag plannen aan om later dit jaar in India te lanceren. Indiase beroemdheid Priyanka Chopra, een nieuwe investeerder in het bedrijf, zal adviseren over de uitbreiding.

Het nieuws komt minder dan een week nadat rivaal Tinder een Mijn verhuizing Functie in India die vrouwen de mogelijkheid geeft om te voorkomen dat mannen een gesprek beginnen.

Maar Bumble’s pogingen om uit te breiden in India zijn al een tijdje in de maak. Oprichter en CEO Whitney Wolfe Herd zei dat de pas verloofd Chopra vertelde haar maanden geleden voor het eerst dat “Indiase vrouwen Bumble nodig hadden”. Chopra behoorde tot een groep vooraanstaande vrouwen die Bumble hielpen met het lanceren van zijn netwerkapp, Bumble Bizz, in oktober 2017.

“Toen was het duidelijk dat we een passie deelden om jonge vrouwen op wereldniveau te empoweren,” vertelde Wolfe Herd aan CNN in een e-mail. “Vanaf daar begonnen we een plan te ontwerpen om samen te werken en Bumble in India te lanceren.”

Wolfe Herd zei dat de uitdaging bij het betreden van de Indiase markt is “het lokaliseren van de ervaring en het aantrekken van vrouwen” — een gebied waarop Chopra zal helpen.

Chopra’s manager, Anjula Acharia, is ook investeerder en adviseur. Acharia hielp Chopra — die al gevestigd was in India — om beroemd te worden in de Verenigde Staten. Maar Acharia heeft een lange geschiedenis van crossover-inspanningen. Ze was instrumentaal bij het introduceren van artiesten als Britney Spears en Lady Gaga in India — een achtergrond die ertoe zou kunnen leiden dat Acharia Bumble helpt aan te slaan bij het lokale publiek.

De lokale app van Bumble zal zowel in het Hindi als Hinglish zijn — een hybride tussen Hindi en Engels — en beschikbaar op iOS en Android. Het zal ook nieuwe veiligheidsfuncties uitrollen voordat het de regio betreedt, die een reputatie heeft voor geweld tegen vrouwenIn juni was India genoemd het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen.

Wolfe Herd zei dat Indiase vrouwen alleen de eerste letter van hun naam hoeven op te geven, geen voor- of achternaam, en dat er nieuwe manieren komen om ‘slecht gedrag’ in de app te melden.

Bumble beschikt al over functies voor fotoverificatie en meer dan 4.000 contentmoderators die foto’s en profielen beoordelen.

Voor Bumble was Wolfe Herd een vroege werknemer en leidinggevende bij Tinder, maar verliet het bedrijf in 2014 nadat hij een rechtszaak had aangespannen wegens seksuele intimidatie en discriminatie. De zaak werd uiteindelijk geschikt.

De spanning tussen de twee datingbedrijven is echter steeds groter geworden als gevolg van een openbare rechtszaak tussen Bumble en Match Group, het moederbedrijf van Tinder.

In maart richtte Match Group zich op Bumble met een rechtszaak beschuldigt het bedrijf van patentinbreuk en diefstal van handelsgeheimen. Bumble vroeg de rechtbank vorige week om de zaak af te wijzen.

Bumble heeft apart een tegenzaak aangespannen tegen Match Group. Bumble beweert dat Match Group de rechtszaak gebruikt als wraak voor mislukte overnamegesprekken. Beide rechtszaken lopen nog.

Hoewel Bumble al in meer dan 160 landen actief is, is India een belangrijke markt vanwege zijn omvang. Volgens een rapport van Bain & Co heeft India 390 miljoen internetgebruikers, het op één na grootste aantal van alle landen na China.