Blackberry CEO: De smartphonemarkt is verzadigd

BlackBerry’s transformatie van worstelend smartphonebedrijf naar een groeiende marktleider op het gebied van cyberbeveiligingssoftware en connected cars verloopt volgens plan.

Het bedrijf genereert nu meer dan 90% van zijn totale omzet uit software en services. En 81% van die verkopen is terugkerend. Met andere woorden, BlackBerry is niet langer onderhevig aan de grillige smaak van consumenten en heeft zijn wagen aan zakelijke klanten gekoppeld.

Zwarte bes (BB) rapporteerde vrijdagmorgen winsten en verkopen voor het laatste kwartaal dat de voorspellingen van Wall Street overtrof. Het aandeel steeg met meer dan 15% in de late ochtendhandel op het nieuws.

CEO John Chen zei vrijdag in een interview met CNN dat het bedrijf zijn grootste successen dit kwartaal behaalde op de markt voor zelfrijdende en verbonden auto’s. De omzet van de bedrijfseenheid, waartoe ook de QNX-softwaredivisie voor auto’s behoort, steeg met ongeveer 30%.

Chen zei dat BlackBerry hard werkt om meer klanten te winnen in de automobielmarkt, verwijzend naar een deal die het in januari aankondigde met de Chinese zoekmachinegigant Baidu (BEGIN) om gezamenlijk zelfrijdende auto’s te ontwikkelen.

Het bedrijf, onder leiding van Chen, realiseerde zich een paar jaar geleden dat het een verloren strijd was om apparaten te maken die in een tijd waarin de winstmarges flinterdun waren, slechts flinterdun waren. Appel (AAPL) En Samsung (SSNLF) domineren de smartphone-race.

Daarom besloot BlackBerry in 2016 om stoppen met het maken van eigen telefoons en de productie van apparaten met de naam BlackBerry erop uitbesteden aan andere fabrikanten.

Sindsdien richt BlackBerry zich volledig op software.

BlackBerry hoopt op een nieuwe ‘Spark’

Dus wat is het volgende? Chen zei dat hij hoopt dat BlackBerry’s nieuwe Spark-beveiligingsplatform, dat een soort instant messaging op steroïden is, een grotere aanwezigheid kan krijgen in de gezondheidszorgmarkt. Spark integreert videochat, sms’jes en andere vormen van media.

BlackBerry richt zich op de gezondheidszorg om uit te breiden buiten de kernmarkten van transport, overheden en financiële dienstverleners.

Beleggers zijn ook blij met de ommekeer. BlackBerry’s aandelen zijn met meer dan 60% gestegen sinds Chen bijna vijf jaar geleden de leiding nam. Dat is solide, maar het blijft achter bij de prestaties van Apple en de Nasdaq.

Toch heeft Chen de balans van BlackBerry opgeschoond. Het bedrijf heeft nu $ 2,4 miljard aan contanten en slechts $ 740 miljoen aan langetermijnschuld. Geruchten over BlackBerry’s faillissement zijn niet langer wijdverbreid zoals ze waren voordat Chen toetrad.

Ook de raad van bestuur van BlackBerry is blij met Chens leiderschap. BlackBerry kondigde in maart aan dat het Chens contract zou verlengen tot november 2023.

Daarmee zouden ook de geruchten ontkracht kunnen worden dat Chen alleen lang genoeg zou blijven om BlackBerry aan een grotere concurrent te verkopen.

CNNMoney (New York) Eerste publicatie 28 september 2018: 10:41 AM ET