Onderzoekers zijn op de proppen gekomen een ongelooflijke doorbraak waar zelfs Spider-Man jaloers op zou zijn.
Ze hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die sterke, kleverige vezels creëert die objecten kunnen optillen en dingen vanaf een afstand kunnen vastleggen.
Dus, hoe werkt dit web-slingerende technologie werk, en wat kan het voor onze toekomst betekenen?
De wetenschap achter de zijde
De onderzoekers van Tufts University hebben een levensechte versie van de webschieters van Spider-Man gemaakt, en het is niet zomaar een touwtje in een blikje. Dit is baanbrekende biomimicry op zijn best. De geheime saus zit in een gespecialiseerde vloeistof die, wanneer deze uit een naaldachtig apparaat wordt geschoten, onmiddellijk stolt tot een sterke, klevende vezel. Het is alsof je kijkt naar een goochelaar die een eindeloze reeks zakdoeken uit zijn mouw trekt, alleen is het deze keer allemaal wetenschap.
WAT IS KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)?
EEN BAANBREKENDE GADGET KAN U HELPEN MICROPLASTICS IN UW DRINKWATER TE DETECTEREN
Van mot tot wonderbaarlijk
De basis van dit wondermateriaal is zijdefibroïne, een eiwit dat wordt gewonnen uit mottencocons. De onderzoekers voegden een cocktail van ingrediënten toe die zelfs Peter Parker’s hoofd zou laten tollen. Ze gebruikten dopamine, dezelfde chemische stof die je een goed gevoel geeft, samen met aceton, dat niet alleen meer voor het verwijderen van nagellak is. Ze bevatten ook chitosan, een suiker afkomstig van exoskeletten van insecten – griezelig maar cool – en boraationen voor die extra plakkerigheidsfactor.
DOE MEE AAN CYBERGUY’S $ 500 VAKANTIEKAART-SWEEPSTAKES!
EEN HELM DIE EEN LUCHTGORDIJN GEBRUIKT, KAN GEZICHTSMASKERS VEROUDERD MAKEN
Het kunstmatige weefsel op de proef gesteld
Nu denk je misschien: “Natuurlijk, het ziet er cool uit, maar wat kan het eigenlijk doen?” Bereid je voor om versteld te staan. In tests heeft dit kunstmatige weefsel een aantal werkelijk indrukwekkende mogelijkheden aangetoond. Hij kan voorwerpen optillen die meer dan 80 keer zijn eigen gewicht bedragen en voorwerpen vasthaken vanaf een afstand van ongeveer 15 cm. De onderzoekers hebben met succes een metalen scalpel teruggevonden die in het zand was begraven en stalen bouten en laboratoriumbuizen opgepakt die op water dreven. Hoewel het misschien nog niet klaar is om te bouwen, zijn deze prestaties niets om over te spotten. Het is alsof je naar een baby kijkt Spider-Man zet zijn eerste stappen – nog niet helemaal klaar om tegen de Green Goblin te vechten, maar gaat zeker de goede kant op.
CHIRURGEN GEBRUIKEN PLAYSTATION CONTROLLER VOOR ENDOSCOPIE OP LANGE AFSTAND
Real-world toepassingen van kunstmatige banden
Hoewel door Manhattan slingeren misschien nog een verre droom is, opent deze technologie een opwindende wereld van mogelijkheden. Stel je voor dat robots deze technologie gebruiken bij zoek- en reddingsoperaties om objecten op gevaarlijke of moeilijk bereikbare plaatsen op te halen. In de productie zou het een revolutie teweeg kunnen brengen in de manier waarop we materialen creëren en manipuleren. Ook de potentie voor medische toepassingen is enorm; deze technologie zou een rol kunnen spelen bij de toediening van medicijnen en weefselmanipulatie. Bovendien kan het, als biologisch afbreekbare stof, in sommige toepassingen schadelijke kunststoffen vervangen.
KRIJG FOX BUSINESS ONDERWEG DOOR HIER TE KLIKKEN
Toevallig genie: de geboorte van een doorbraak
Zoals veel grote wetenschappelijke ontdekkingen begon deze met een gelukkig toeval. Marco Lo Presti, een van de onderzoekers, was gewoon zijn laboratoriumapparatuur aan het schoonmaken toen hij iets vreemds opmerkte. Hij herinnerde zich dat hij aan een project werkte om extreem sterke lijmen te maken met behulp van zijdefibroïne, toen hij een webachtig materiaal zag ontstaan op de bodem van zijn glas terwijl hij het met aceton schoonmaakte. Over een goed verlopen schoonmaakdag gesproken, en dit toevallige moment leidde tot een doorbraak die de materiaalwetenschap radicaal zou kunnen veranderen.
Laten we echter eer geven waar eer toekomt; onze achtvoetige vrienden zijn nog steeds de onbetwiste kampioenen van de zijdeproductie. Natuurlijke spinnenzijde is ongeveer 1000 keer sterker dan deze kunstmatige versie. Rome is echter niet in één dag gebouwd, en de webschieter van Spider-Man ook niet.
De belangrijkste inzichten van Kurt
Van de pagina’s van stripboeken tot de laboratoria van baanbrekende onderzoekers: de grens tussen fantasie en realiteit blijft vervagen. Tegenwoordig zijn het webshooters; wie weet passen we morgen de boogreactor van Tony Stark in onze borst of binden we de onzichtbare jet van Wonder Woman vast. Eén ding is zeker: de toekomst van de materiaalkunde ziet er plakkerig, vezelig en behoorlijk spectaculair uit.
KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN
Als u deze web-slingerende technologie voor één praktisch doel in uw leven zou kunnen gebruiken, wat zou dat dan zijn en waarom? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact
Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar te gaan Cyberguy.com/Nieuwsbrief
Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag door ons wilt laten behandelen.
Volg Kurt op zijn sociale kanalen:
Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:
Nieuw van Kurt:
Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.