Oplichters gebruiken alle mogelijke methoden om u te misleiden, van social engineering via menselijke verificatiepagina’s tot het nabootsen van overheidsinstanties. Je zou denken dat er een limiet zou zijn aan hun tactiek, dat ze zeker niet iemands dood zouden uitbuiten om degenen die rouwen op te lichten. Helaas zou je het mis hebben.

Er is een nieuwe zwendel opgedoken waarbij slechte acteurs beweren videostreaming van begrafenisdiensten aan te bieden voor onlangs overledenen.

Degenen die de links naar deze streamingdiensten volgen, worden vervolgens gevraagd hun creditcardgegevens op te geven en zich aan te melden voor verdachte videostreamingwebsites.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – MELD U AAN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

vrouw op laptop

Een vrouw op Facebook (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Hoe werkt de oplichting?

Het nieuws over deze oplichting komt van KrebsOnSecuritydie van verschillende slachtoffers hoorde. Het richt zich doorgaans op de vrienden en familie van de overledene. Oplichters beginnen met het maken van een Facebook-groep voor de persoon die is overleden, met de juiste tijd en datum van de uitvaartdienst. Vervolgens beweren ze dat de dienst online kan worden gestreamd door een link te volgen, die naar een pagina leidt waar om creditcardgegevens wordt gevraagd.

Het is verrassend eenvoudig om deze nepbegrafenissen te vinden groepen op Facebook. Alleen al het zoeken naar trefwoorden als ‘begrafenis’ en ‘stream’ levert talloze pagina’s op, sommige voor eerdere diensten, andere voor toekomstige.

Deze groepen hebben meestal een foto van de overledene als profielfoto en proberen gebruikers naar nieuw gemaakte videostreamingwebsites te sturen die om creditcardbetalingen vragen voordat je kunt kijken. Erger nog, sommigen van hen vragen om donaties in naam van de overledene.

Facebook-profielfoto

Valse begrafenisstreaming-zwendel op Facebook (KrebsOnSecurity)

TRAP NIET IN DE ‘KIJK WIE STERF’ FACEBOOKBERICHTVAL

Maar wie zijn deze oplichters?

De oplichters achter deze nep-streaminglinks opereren voornamelijk vanuit Rajshahi, Bangladesh, onder een groep genaamd apkdownloadweb. Ze hebben meerdere domeinen geregistreerd, waaronder livestreamnow.xyz, live24sports.xyz en onlinestreaming.xyz. Deze websites lijken livestreams aan te bieden voor verschillende evenementen, waaronder begrafenissen en gemeenschapsbijeenkomsten, maar het zijn eenvoudigweg valstrikken die zijn ontworpen om gebruikers te misleiden.

De persoon die naar verluidt in verband wordt gebracht met apkdownloadweb is Mazidul Islam, die een achtergrond heeft in hardlopen een IT-blogvolgens het artikel van KrebsOnSecurity. Zijn LinkedIn-profiel laat dit verband zien. De e-mail die aan hun DNS-provider is gekoppeld, is naar verluidt gekoppeld aan een andere persoon, Mohammod Mehedi Hasan, wat erop wijst dat er sprake is van een netwerk van oplichters die samenwerken.

Oplichters exploiteren sociale media en creëren valse Facebook-groepen die links naar hun frauduleuze streaming-sites promoten. Ze profiteren van echte community-evenementen en misleiden mensen door te geloven dat ze livestreams kunnen bekijken door op hun links te klikken.

KLIK HIER VOOR MEER ONS NIEUWS

Facebook-oplichting

Illustratie van oplichting op Facebook (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

HOE U UZELF TE BESCHERMEN TEGEN OPLICHTERS OP SOCIALE MEDIA

5 manieren om uzelf te beschermen tegen oplichting met Facebook-links

1. Controleer de bron voordat u op links klikt: Controleer altijd de bron van een link voordat u erop klikt. Zoek naar officiële aankondigingen van organisatoren van evenementen of vertrouwde nieuwsbronnen. Als er een link in een bericht op sociale media verschijnt, bevestig deze dan door naar de officiële website of sociale mediapagina van de organisatie te gaan. Oplichters gebruiken vaak gelijk klinkende domeinnamen, dus controleer nogmaals op spelfouten of ongebruikelijke domeinextensies.

De beste manier om uzelf tegen kwaadaardige links te beschermen, is door antivirussoftware op al uw apparaten te installeren. Deze bescherming kan u ook waarschuwen voor phishing-e-mails en ransomware-aanvallen, waardoor uw persoonlijke gegevens en digitale bezittingen veilig blijven. Ontvang mijn keuzes voor de beste winnaars van antivirusbescherming van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

2. Schakel tweefactorauthenticatie in: Activeren tweefactorauthenticatie waar mogelijk op uw online accounts. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe doordat niet alleen een wachtwoord nodig is, maar ook een tweede verificatiemethode, zoals een sms of een authenticatie-app. Zelfs als oplichters erin slagen uw wachtwoord te achterhalen, hebben ze de tweede factor nodig om toegang te krijgen tot uw accounts.

KRIJG FOX BUSINESS ONDERWEG DOOR HIER TE KLIKKEN

3. Werk uw wachtwoorden regelmatig bij: Wijzig uw wachtwoorden regelmatig en gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk van uw accounts. Dit verkleint het risico dat meerdere accounts worden gecompromitteerd als één wachtwoord wordt gestolen. Overweeg ook om een wachtwoordbeheerder om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

4. Informeer uzelf over oplichting: Blijf op de hoogte van veel voorkomende online oplichting en hoe deze werken. Bewustwording is de sleutel tot preventie. Onderzoek hoe oplichters hun berichten opstellen en welke soorten aanbiedingen meestal te mooi zijn om waar te zijn. Websites zoals de Federal Trade Commission bieden hulpmiddelen voor het identificeren en rapporteren van oplichting, en u kunt altijd op Cyberguy.com vertrouwen.

5. Meld verdachte activiteit: Als je een nep-streaminglink of een verdacht bericht tegenkomt, meld dit dan op het platform waar je het hebt gevonden. De meeste sociale-mediasites beschikken over mechanismen voor het melden van oplichting of frauduleuze activiteiten. Rapportage helpt anderen veilig te houden door het platform te waarschuwen voor mogelijke bedreigingen. Overweeg bovendien om uw ervaringen met vrienden en familie te delen, zodat zij op de hoogte en voorzichtig blijven.

GHOST-HACKING: HOE U UZELF TE BESCHERMEN TEGEN OPLICHTING VAN BUITEN HET GRAF VAN DEGENEN DIE U KENT

Kurt’s belangrijkste afhaalmaaltijd

Oplichters sparen niemand, en deze Facebook-begrafeniszwendel moet dat duidelijk maken. Ze zijn bereid misbruik te maken van iemands dood en te profiteren van degenen die rouwen. Hoewel dit buitengewoon griezelig is, herinnert het ons eraan dat we onze waakzaamheid niet kunnen laten verslappen als we door de duisternis van het internet navigeren. Let altijd op de links waarop u klikt, zelfs als ze volkomen veilig lijken.

Denkt u dat Facebook genoeg doet om zijn gebruikers te beschermen tegen oplichting bij begrafenissen? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE DOWNLOADEN

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar te gaan Cyberguy.com/Nieuwsbrief.

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag door ons wilt laten behandelen.

Volg Kurt op zijn sociale kanalen:

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.