Ondersteuningsfraude door Microsoft is waarschijnlijk de oudste vorm van online oplichting, en ze blijven net zo gevaarlijk als tien jaar geleden, misschien zelfs nog wel meer nu de oplichters toegang hebben tot betere technologie, AI-tools en geavanceerde hardware. We hebben over talloze van deze oplichtingspraktijken gerapporteerd, maar ‘Bob’ uit Washington, DC heeft een nieuwe doorgestuurd die we met u wilden delen. Deze specifieke zwendel maakt gebruik van de zoekresultaten van Google om u door te verwijzen naar oplichters in plaats van naar de klantenondersteuning van Microsoft.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – MELD U AAN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

Onze nauwe oproep met een sluwe oplichter die zich voordeed als Microsoft-ondersteuning

Een vrouw wordt geconfronteerd met een Microsoft-ondersteuningszwendel (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Hoe een oplichter van Microsoft-ondersteuning bijna $ 14.000 stal

Bob vermeldde in de e-mail dat hij en zijn vrouw de toegang tot hun Microsoft Exchange-e-mailservice waren kwijtgeraakt. Ze zochten op Google naar Microsoft-ondersteuning en belden een gevonden nummer, dat hen doorverbond met een technicus. Vervolgens gaven ze hem toestemming om toegang te krijgen tot hun computer.

“Na een paar uur ‘veiligheidsscans’ te hebben uitgevoerd, vertelde hij ons dat hij had ontdekt dat andere IP-adressen ons systeem probeerden binnen te dringen. Omdat ik achterdochtig werd, vroeg ik hem om zijn ID-nummer en contactgegevens van zijn supervisor. Ik belde zijn ‘ ‘superieur’ die mij alle ‘juiste vragen’ stelde en bevestigde dat de technicus met wie ik sprak legitiem was’, schreef Bob.

De technicus beweerde vervolgens de rekening van Bob te hebben bevroren en vertelde hem dat een van de verdachte IP-adressen had geprobeerd geld van hun bankrekening af te halen.

Toen Bob vroeg of hij over dit probleem contact moest opnemen met de bank, zei de technicus tegen hem: ‘Doe dat niet. We willen een angel opzetten en ze op heterdaad betrappen. We denken dat een medewerker klantinformatie lekt, en we Ik wil niet dat je ze een tip geeft.”

Bob voegde eraan toe: “Nu geloof ik dat mijn bank in het hele land waarschijnlijk meer dan 100.000 werknemers heeft. Hoe groot is de kans dat ik die ene corrupte bankmedewerker zou waarschuwen? Toen zei hij: geef ons toestemming om toegang te krijgen tot uw rekening. We zullen $ 14.000 ‘lenen’, en een steek opzetten in South Carolina, waar de politie al wacht om de boef te pakken.

De technicus, die op dat moment duidelijk een oplichter was, beloofde Bob ook een beloning van $ 500. Maar toen Bob vroeg naar hun oorspronkelijke verzoek om het e-mailaccount te herstellen, antwoordde de oplichter dat het IT-team dat later zou afhandelen. Omdat ze zich realiseerden dat het oplichterij was, beëindigden Bob en zijn vrouw het gesprek.

Onze nauwe oproep met een slimme oplichter die zich voordeed als Microsoft-ondersteuning

Een vrouw met een Microsoft-laptop (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

HOE HERKENNEN EN VOORKOMEN DAT U SLACHTOFFER WORDT VAN VAKANTIEWONINGOPLICHTING

Hoe leidde een Microsoft-ondersteuningsnummer tot een oplichter?

Oplichters maken vaak misbruik van zoekmachines zoals Google door nepwebsites of advertenties te maken die legitieme Microsoft-ondersteuningspagina’s nabootsen. Wanneer gebruikers, zoals Bob, zoeken naar ‘Microsoft-ondersteuning’ of ‘Microsoft-klantenservice’, klikken ze mogelijk onbewust op een van deze frauduleuze links, die bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Op deze neppagina’s worden telefoonnummers weergegeven die er officieel uitzien, maar gebruikers in werkelijkheid in contact brengen met oplichters die zich voordoen als Microsoft-technici.

Eenmaal aan de telefoon gebruiken de oplichters schriktactieken, zoals beweren dat er verdachte activiteit op uw account plaatsvindt, om toegang te krijgen tot uw computer en persoonlijke gegevens. In het geval van Bob belde hij naar wat hij dacht een Microsoft-ondersteuningsnummer was, maar het was in werkelijkheid een oplichter die hem ertoe verleidde toegang tot zijn computer toe te staan.

Onze nauwe oproep met een slimme oplichter die zich voordeed als Microsoft-ondersteuning

Een vrouw die op haar laptop werkt (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

MEEST GERICHTE STEDEN VOOR REISBOEKINGSSCAMS

5 manieren om uzelf te beschermen tegen oplichting door Microsoft

De oplichting van Microsoft wordt elke dag geavanceerder, maar u bent niet weerloos. Hier volgen enkele manieren om uzelf te beschermen tegen oplichting via Microsoft-ondersteuning:

1) Controleer contactgegevens: Gebruik altijd officiële contactgegevens van de officiële website van Microsoft. Microsoft biedt geen ondersteuning via ongevraagde oproepen of pop-ups.

2) Wees voorzichtig met zoekresultaten: Wees op uw hoede voor zoekresultaten van zoekmachines of advertenties die te mooi lijken om waar te zijn. Gebruik officiële websites en contactnummers om ondersteuning te bereiken.

3) Controleer op rode vlaggen: Oplichters gebruiken vaak dringende taal of bedreigingen om een ​​gevoel van paniek te creëren. Wees achterdochtig als u onder druk wordt gezet om snel te handelen of als de persoon om externe toegang tot uw computer vraagt.

4) Investeer in diensten voor het verwijderen van persoonlijke gegevens: Oplichters worden steeds geavanceerder in hun methoden om persoonlijke informatie te verkrijgen. Ze speuren vaak het internet af naar openbaar beschikbare gegevens, waarbij ze details uit verschillende bronnen samenvoegen om doelgerichte gegevens te creëren phishing-aanvallen. Deze gepersonaliseerde oplichting kan alarmerend overtuigend zijn, waardoor het van cruciaal belang is om de hoeveelheid persoonlijke informatie die online toegankelijk is te beperken. Bekijk hier mijn topkeuzes voor diensten voor gegevensverwijdering.

5) Zorg voor krachtige antivirussoftware: Als er krachtige antivirussoftware op uw apparaat is geïnstalleerd, kan deze u beschermen tegen het bezoeken van schadelijke websites op internet die mogelijk een bedrijf als Microsoft nabootsen. Antivirussoftware helpt u ook voorkomen dat u kwaadaardige bijlagen of links opent.

Hoewel geen enkele service belooft al uw gegevens van internet te verwijderen, is het hebben van een verwijderingsservice geweldig als u het proces van het continu verwijderen van uw gegevens van honderden sites gedurende een langere periode voortdurend wilt controleren en automatiseren. Ontvang mijn keuzes voor de beste winnaars van antivirusbescherming van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

HARTLOZE OPLICHTERS MAKEN HET LEVEN VAN DE VERLOREN HUISDIEREN-ANGST VAN MENSEN

De belangrijkste inzichten van Kurt

Deze Microsoft-ondersteuningszwendel herinnert u eraan om goed te controleren met wie u te maken heeft voordat u persoonlijke informatie deelt. Oplichters worden steeds gelikter en gebruiken valse ondersteuningsnummers die in uw zoekresultaten verschijnen om u te misleiden zodat ze toegang krijgen tot uw computer- of bankgegevens. Om veilig te blijven, dient u zich aan de officiële contactgegevens van de website van Microsoft te houden, sceptisch te zijn tegenover urgente of onverwachte oproepen en op waarschuwingssignalen te letten.

Bent u ooit een Microsoft-ondersteuningsfraude of een andere soortgelijke oplichting tegengekomen? Hoe heb je het aangepakt? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar te gaan Cyberguy.com/Nieuwsbrief.

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag door ons wilt laten behandelen.

Volg Kurt op zijn sociale kanalen:

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.