Ooit een QR-code gescand om te betalen voor parkeren en gedacht: “Wauw, dat was makkelijk?”

Goed, houd uw smartphones vast omdat we je op het punt staan ​​te vertellen over een geniepige nieuwe zwendel die parkeerders overal grote hoofdpijn bezorgt.

Je denkt misschien dat je behoorlijk scherp bent als het gaat om het opsporen van online bedrog, maar deze fraudeurs verbeteren hun spel serieus met QR-codes.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – MELD U AAN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

Pas op voor de nieuwe stiekeme parkeer-QR-code-zwendel

Illustratie van frauduleuze QR-code en website (Redondo strandpolitie)

QR-codes: van gemak tot con

Weet je nog dat QR-codes gewoon die funky vierkante patronen waren die je op productverpakkingen zag? Nou, ze hebben een lange weg afgelegd, schat. Tegenwoordig zijn ze overal: van restaurantmenu’s tot, je raadt het al, parkeermeters. Maar hoewel ze ons leven gemakkelijker hebben gemaakt, hebben ze ook een nieuwe weg geopend waar oplichters misbruik van kunnen maken.

KLEIN FORMAAT, GROOT SCHOON: DE KLEINSTE VAATWASSER TER WERELD

Pas op voor de nieuwe stiekeme parkeer-QR-code-zwendel

Frauduleuze QR-code (Redondo strandpolitie)

Val niet ten prooi aan de meest ambachtelijke oplichting van dit verkiezingsseizoen

De oplichterij in actie

Stel je dit voor. Je gaat naar de prachtige stranden van Redondo, Californië. Je vindt een plekje, loopt naar de meter en ziet een QR-code waarmee je eenvoudig kunt betalen. Handig, toch? Niet zo snel. In een brutale actie plakten oplichters valse QR-codes op ongeveer 150 parkeermeters langs de Esplanade en Riviera Village. Deze valse codes werden strategisch naast de legitieme ParkMobile- en PayByPhone-labels geplaatst. Over verbergen in het volle zicht gesproken.

ILLEGALE FILMSDOWNLOADS KUNNEN GEVAARLIJKE NIEUWE MALWARE VERBERGEN

Ga langs de kust naar San Clemente en je zult een soortgelijk verhaal tegenkomen. Eén nietsvermoedende bestuurder werd hiervan het slachtoffer digitale misleiding. Hij scande wat hij dacht dat een legitieme code was, maar kwam op een frauduleuze website terecht. Binnen enkele minuten belde de creditcardmaatschappij van zijn vrouw over ongeautoriseerde afschrijvingen. Over een parkeernachtmerrie gesproken.

Deze zwendel beperkt zich niet tot Californië. Wetshandhavingsinstanties in het hele land melden soortgelijke vormen van oplichting, die nu ‘quishing’ (QR-codephishing) worden genoemd. Deze oplichting richt zich doorgaans op gebieden met veel verkeer en is bedoeld om persoonlijke en financiële informatie van nietsvermoedende slachtoffers te verzamelen.

WAARSCHUWING: 106 MILJOEN AMERIKANEN BLOOTGESTELD ALS ENORME DATALEKKENDE ROTSEN ACHTERGROND CONTROLEER VEILIG

Pas op voor de nieuwe stiekeme parkeer-QR-code-zwendel

Afbeeldingen van ParkMobile- en PayByPhone-apps (Redondo strandpolitie)

HOE VOORKOMT U DAT U EEN BEWEGEND SCAM-SLACHTOFFER WORDT

Hoe de oplichting werkt

Deze oplichters gebruiken QR-codetechnologie om hun trucjes uit te halen. Dit is hun draaiboek:

De nepsticker: De oplichters maken QR-codestickers die er net zo uitzien als de echte deal.

De lookalike-URL: De boeven hebben websites opgezet met namen die griezelig veel lijken op legitieme parkeerbetaalsites. Bijvoorbeeld PoyByPhone in plaats van PayByPhone. Zoek het verschil? Het is niet gemakkelijk.

De datagreep: Zodra je op de site van de oplichter bent, vragen ze om je locatie en betalingsgegevens, net zoals een echte parkeerapp dat zou doen.

De snelle ontsnapping: Met uw gegevens in de hand beginnen de dieven sneller ongeautoriseerde kosten in rekening te brengen dan u kunt zeggen ‘parkeerbon’.

Pas op voor de nieuwe stiekeme parkeer-QR-code-zwendel

Parkeer- en betaalautomaat (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

BESCHERM JEZELF TEGEN TECHNISCHE ONDERSTEUNING

Hoe u uzelf kunt beschermen

1. Onderzoek de URL: Voordat u informatie invoert, onderzoekt u het webadres zorgvuldig op eventuele onregelmatigheden of spelfouten.

2. Gebruik officiële apps: Gebruik waar mogelijk de officiële stadsparkeerapp in plaats van QR-codes te scannen.

3. Inspecteer op manipulatie: Wees op uw hoede voor QR-codes die achteraf lijken te zijn of eruitzien alsof ze bovenop bestaande bewegwijzering zijn toegevoegd.

4. Overweeg alternatieve betaalmethoden: Soms is het gebruik van munten of een creditcard direct aan de meter de veiligste optie.

5. Houd uw apparaat up-to-date: Regelmatig update het besturingssysteem van uw telefoon en beveiligingssoftware ter bescherming tegen de nieuwste bedreigingen.

6. Vermijd openbare wifi voor betalingen: Openbare wifi netwerken zijn vaak onbeveiligd, waardoor ze een belangrijk jachtgebied zijn voor cybercriminelen. Wanneer u parkeerbetalingen doet, gebruikt u in plaats daarvan uw mobiele gegevensverbinding. Houd er rekening mee dat het beter is om wat meer mobiele data te gebruiken dan het risico te lopen dat uw financiële informatie in verkeerde handen valt. Als u openbare Wi-Fi moet gebruiken, overweeg dan om een ​​VPN te gebruiken om uw verbinding te coderen en uw gegevens te beschermen tegen potentiële hackers. Voor de beste VPN-software, zie mijn expertrecensie van de beste VPN’s om privé op internet te surfen Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

7. Wees op uw hoede voor ongevraagde berichten: Negeer links die via e-mail, sms of sociale media worden verzonden en beweren dat ze bedoeld zijn voor parkeerbetalingen. Ga in plaats daarvan handmatig naar de officiële parkeerwebsite of gebruik de app van de stad.

8. Gebruik veilige scanmethoden: De ingebouwde camera van uw smartphone is doorgaans voldoende voor het scannen van QR-codes. Vermijd het downloaden van apps voor het scannen van QR-codes van derden, die mogelijk malware kunnen bevatten.

9. Betaalverzoeken verifiëren: Als u een QR-code voor betaling via e-mail ontvangt, haast u dan niet om te betalen. Neem rechtstreeks contact op met het bedrijf via hun officiële kanalen om het verzoek te bevestigen.

10. Klik niet op verdachte links: Wees voorzichtig met het klikken op links in e-mails, sms-berichten of berichten op sociale media over parkeerbetalingen. Oplichters gebruiken deze methoden vaak om u naar nepwebsites te leiden die er misschien legitiem uitzien, maar die zijn ontworpen om uw persoonlijke en financiële gegevens te stelen.

De beste manier om uzelf te beschermen tegen kwaadaardige links die malware installeren en mogelijk toegang krijgen tot uw privégegevens, is door krachtige antivirussoftware op al uw apparaten te installeren. Deze bescherming kan u ook waarschuwen voor phishing-e-mails en ransomware-aanvallen, waardoor uw persoonlijke gegevens en digitale bezittingen veilig blijven. Ontvang mijn keuzes voor de beste winnaars van antivirusbescherming van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

360-GRADEN WERPBARE TACTISCHE CAMERA’S VERANDEREN HET SPEL VOOR HET MILITAIRE EN WETSHANDHAVING

Wat u moet doen als u bent opgelicht

Als u denkt dat u het slachtoffer bent geworden van een QR-codefraude, raak dan niet in paniek. Dit is je actieplan:

Neem contact op met uw bank: Bel onmiddellijk uw creditcardmaatschappij of bank om de fraude te melden en uw rekeningen te bevriezen.

Een rapport indienen: Neem contact op met uw plaatselijke politiebureau.

Waarschuw de FTC: Dien een klacht in bij de Federal Trade Commission op ftc.gov/complain.

Controleer uw krediet: Houd uw kredietrapporten nauwlettend in de gaten voor verdachte activiteiten.

DE VERBORGEN KOSTEN VAN GRATIS APPS: UW PERSOONLIJKE GEGEVENS

De belangrijkste inzichten van Kurt

Vergeet niet dat oplichters voortdurend hun tactieken ontwikkelen, maar dat geldt ook voor de goeden. Door op de hoogte te blijven en een gezonde dosis scepsis te gebruiken, kunt u genieten van het gemak van digitale betalingen zonder het slachtoffer te worden van deze parkeerroofdieren. Houd dus de volgende keer dat u op pad gaat op zoek naar een parkeerplaats deze tips in gedachten en laat de oplichters u niet voor de gek houden.

Hoe kunnen steden volgens u inwoners en bezoekers beter beschermen tegen dit soort oplichting? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar te gaan Cyberguy.com/Nieuwsbrief

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag door ons wilt laten behandelen

Volg Kurt op zijn sociale kanalen

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.