Het is geen geheim cybercriminelen floreren op persoonlijke informatie om oplichting te plegen, bankfraude te plegen en identiteitsfraude te plegen. Maar wist u dat veel van de informatie die ze nodig hebben, direct beschikbaar is op sites voor het zoeken naar personen? Het zal u misschien verbazen dat deze bedrijven uw persoonlijke gegevens verzamelen en verkopen — van uw contactgegevens tot informatie over uw familie — vaak zonder dat u het doorheeft.

Bovendien kunnen deze gegevens nog kwetsbaarder worden voor inbreuken, alleen al door ze op deze sites op te slaan. Zo heb ik onlangs een alarmerend incident besproken waarbij 2,7 miljard records zijn gestolen afkomstig van een achtergrondzoeksite genaamd National Public Data en vervolgens gratis gedeeld op een cybercrimeforum.

Als uw persoonlijke informatie rondzweeft op deze sites voor personenzoekopdrachten en databrokerdatabases, loopt u aanzienlijk meer risico om slachtoffer te worden van oplichting. Maar maak u geen zorgen. Ik ga dieper in op hoe dit gebeurt en, nog belangrijker, wat u kunt doen om uzelf te beschermen en het te stoppen.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – SCHRIJF JE IN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

iPhone en toetsenbord

Illustratie van een cybercrimineel op het werk (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Cybercriminelen misbruiken websites voor het zoeken naar persoonlijke gegevens

Mensenzoeksites zoals Whitepages, Spokeo en BeenVerified zijn ontworpen om gebruikers te helpen anderen te vinden en contact met hen te leggen, maar ze zijn een goudmijn geworden voor cybercriminelen. Ondanks waarschuwingen tegen het gebruik van de gegevens voor stalking, intimidatie of schade, bieden deze sites een schat aan informatie die kan worden misbruikt door kwaadwillende actoren.

Oplichters kunnen toegang krijgen tot een breed scala aan persoonlijke gegevens, waaronder adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, familiegegevens, arbeidsgeschiedenis en zelfs religieuze overtuigingen of politieke voorkeurenZe kunnen ook eigendomsgegevens, rechtbank- en politiedossiers en informatie over hobby’s en interesses vinden.

Deze uitgebreide gegevens stellen cybercriminelen in staat om gedetailleerde profielen van potentiële slachtoffers te maken, waardoor het makkelijker wordt om overtuigende scams te bedenken of identiteitsdiefstal te plegen. De overvloed aan persoonlijke informatie die via deze sites beschikbaar is, vormt een aanzienlijk risico voor de privacy en veiligheid van individuen.

vrouw op laptop

Een vrouw is boos omdat haar persoonlijke gegevens online staan. (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

3 manieren waarop oplichters sites voor het zoeken naar personen gebruiken

Laten we het erover hebben hoe oplichters websites voor het zoeken naar mensen gebruiken om hun klanten te vinden. volgende slachtoffersHet is behoorlijk alarmerend, maar als we begrijpen hoe dit werkt, kunnen we de ontwikkelingen een stap voor blijven.

1. Slachtoffers vinden

Cybercriminelen kunnen gemakkelijk door mensenzoeksites bladeren om informatie over willekeurige personen op te diepen. Ze kunnen namen opzoeken en een schat aan details ontdekken, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en andere contactgegevens. Dit is waar het een beetje lastig wordt.

WAT IS KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)?

2. Profilering van slachtoffers

Zodra ze toegang hebben tot deze informatie, kunnen oplichters gedetailleerde profielen van hun doelwitten maken. Ze kunnen informatie vinden over iemands werkgeschiedenis, of ze kinderen hebben of zelfs of ze single zijn en op zoek zijn naar de liefde. Ze kunnen ook bepalen of iemand oud is, wat hen vatbaarder kan maken voor verwarrende technische jargon. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 60% van de cybercriminaliteit tegen senioren – die bijzonder kwetsbaar zijn – ten minste gedeeltelijk wordt aangewakkerd door de persoonlijke informatie die online beschikbaar is, vaak via gegevensmakelaars en sites voor het zoeken naar personen.

3. Het plan in de praktijk brengen

Met al deze informatie in handen kunnen oplichters gerichte aanvallen uitvoeren phishingaanvallen om slachtoffers ertoe te verleiden gevoelige informatie te onthullen. Ze kunnen scams creëren die zijn ontworpen om geld te stelen of zelfs identiteitsfraude te plegen. Er zijn talloze verhalen van individuen die ten prooi vallen aan deze scams en hun identiteit verliezen.

In veel gevallen haalden de oplichters hun informatie waarschijnlijk van sites voor het zoeken naar personen. In een aantal schokkende gevallen zijn bepaalde databrokers — zoals Epsilon, Macromark en KBM — op heterdaad betrapt op het rechtstreeks verkopen van persoonlijke informatie aan oplichters, waardoor ze de tools kregen die ze nodig hadden om kwetsbare individuen uit te buiten.

een laptop

Iemand die op zijn laptop een website voor personenzoekopdrachten gebruikt. (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

MEEST GERICHT OP STEDEN VOOR REISBOEKINGSOPLICHTING

4 manieren om uw persoonlijke gegevens buiten het bereik van zoekmachines (en uit de buurt van oplichters) te houden

Met de bedreiging die data-aggregators zoals sites voor het zoeken naar personen vormen, is het absoluut een goed idee om uw informatie uit hun databases te houden. Hoewel het oplichters niet definitief zal stoppen, zal het het voor hen wel moeilijker maken om de informatie te vinden die nodig is om u te targeten. Het zal ook het aantal plaatsen beperken waar uw gegevens online te vinden zijn, waardoor de kans kleiner wordt dat ze in een datalek terechtkomen. Dat gezegd hebbende, het verwijderen van uw informatie van de zoeksites van mensen kan makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Het is echter niet onmogelijk. Dit is wat u moet doen.

1. Spoor zoeksites op die uw gegevens verkopen en meld u hiervoor af

De eerste en meest voor de hand liggende stap is om mensen te vinden die uw persoonlijke informatie verkopen en ze deze te laten verwijderen. Eerlijke waarschuwing: dit vereist een tijdsinvestering en doorlopend onderhoud.

U zult eerst uw eigen naam, telefoonnummer, e-mailadres of huisadres moeten opzoeken in een populaire zoekmachine. U zult waarschijnlijk een heleboel mensenzoeksites in de zoekresultaten zien. Vanaf daar gaat u door de resultatenpagina’s, bezoekt u elke website die verschijnt en stuurt u individuele opt-outverzoeken naar elk van hen.

Omdat ze hun databases vaak vernieuwen, voegen de meeste mensen die op zoek zijn naar sites uw persoonlijke informatie na verloop van tijd weer toe. Dus als u uw gegevens offline wilt houden, moet u elke paar maanden opnieuw controleren en ze opnieuw verwijderen.

Als u een paar dollar over hebt, raad ik u aan om een ​​geautomatiseerde service voor het verwijderen van persoonlijke informatie te gebruiken. Deze services verwijderen uw gegevens van sites voor het zoeken naar personen en van talloze andere typen gegevensmakelaars. Bekijk hier mijn topkeuzes voor dataverwijderingsservices.

KRIJG FOX BUSINESS ONDERWEG DOOR HIER TE KLIKKEN

2. Beperk het aantal online tools en services dat u gebruikt

U moet ook een aantal goede digitale hygiënepraktijken toepassen. Zoals kritischer zijn over de online tools en services die u gebruikt. Veel van hen verzamelen daadwerkelijk uw persoonlijke informatie en verkopen deze aan derden, waaronder sites voor het zoeken naar personen en databrokers.

Zelfs iets dat zo onschuldig en veelgebruikt lijkt als extensies kan uw gegevens online lekken. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van Incogni onthulde 44% van de Chrome-extensies verzamelt uw persoonlijk identificeerbare informatie (PII)Zelfs als ze het niet verkopen, vergroot dit het risico op datalekken en kwaadaardige activiteiten als de extensie malafide wordt.

U moet de apps, extensies en online accounts die u gebruikt opnieuw evalueren. Verwijder alles wat u niet echt nodig hebt. Voor de apps die u wel nodig hebt, controleert u het privacybeleid voor hun gegevensverzamelings- en deelpraktijken. U kunt altijd meer privacybewuste alternatieven vinden.

3. Gebruik waar mogelijk wegwerp-e-mailadressen en wegwerpnummers

Ik weet dat het in het digitale tijdperk niet echt mogelijk is om zonder online tools te leven. Om je voor de meeste aan te melden, moet je ten minste een e-mailadres of telefoonnummer opgeven. Helaas worden die gegevens vaak gedeeld met derden, belanden ze bij mensenzoeksites en databrokers, circuleren ze op het web en resulteren ze uiteindelijk in meer spam en kwaadaardige aanvallen.

Het is veel veiliger om te gebruiken brander nummers En gemaskeerde of wegwerpaccountsHiermee kunt u zich aanmelden, communicatie ontvangen en de controle over uw online accounts behouden, terwijl alle bijbehorende gegevens en activiteiten niet aan uw echte identiteit worden gekoppeld.

4. Gebruik privébrowsers en zoekmachines

Browsers en zoekmachines zijn een andere grote bron van gegevens. De meeste volgen en delen ten minste een deel van uw online-activiteit. Gelukkig zijn er genoeg browsers en zoekmachines die zijn ontworpen met privacy in gedachten.

Ik heb eerder een aanbevolen weinig privacybewuste zoekmachine-alternatieven. Ze hebben hun eigen voor- en nadelen, maar ze houden allemaal je zoekgeschiedenis privé. Hetzelfde geldt voor de browser zelf.

De belangrijkste inzichten van Kurt

Het is duidelijk dat hoewel sites voor het zoeken naar mensen nuttig kunnen zijn om weer contact te leggen met vrienden of informatie te vinden, ze ook aanzienlijke risico’s vormen voor onze privacy en veiligheid. Door proactieve stappen te ondernemen om onze persoonlijke gegevens te beschermen, kunnen we het veel moeilijker maken voor cybercriminelen om onze informatie te misbruiken.

Wat zou volgens u de verantwoordelijkheid moeten zijn van bedrijven die persoonlijke gegevens verzamelen en verkopen met betrekking tot de privacy van gebruikers? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact

KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar Cyberguy.com/Nieuwsbrief

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag behandeld wilt zien

Volg Kurt op zijn sociale kanalen

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.