Het kan verleidelijk zijn om spullen online te verkopen. Je hoeft niet op jacht te gaan naar kopers. In plaats daarvan kun je gewoon een advertentie plaatsen op platforms als eBay of Facebook Marketplace en wachten tot mensen contact met je opnemen. Maar samen met het gemak van online verkopen, loop je het risico om opgelicht te worden.

Een van de populaire scams waar u op moet letten, is de Google Voice-verificatiescam. Deze scam is gericht op nietsvermoedende verkopers door misbruik te maken van hun vertrouwen en het gemak van online communicatie. Oplichters doen zich voor als potentiële kopers en gebruiken ogenschijnlijk onschuldige verzoeken om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens. Hun uiteindelijke doel is om uw telefoonnummer te kapen en het te gebruiken voor frauduleuze activiteiten.

Zo werkt het: een oplichter stuurt je een sms met een Google Voice-verificatiecode en vraagt ​​je om deze met hem te delen. Als je dat doet, gebruiken ze die code om een ​​Google Voice-nummer te maken dat aan je telefoonnummer is gekoppeld. Zodra ze die hebben, kunnen ze je nummer gebruiken voor allerlei louche dingen, zoals identiteitsdiefstal.

Onlangs ontving ik een e-mail van Allen C., een inwoner van Island Park, New York, waarin hij uitlegde hoe hij bijna ten prooi viel aan de Google Voice-scam. Hieronder deel ik Allens verhaal, bespreek ik de impact van dergelijke scams en geef ik tips over hoe u uzelf kunt beschermen.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – SCHRIJF JE IN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

Verkopen op internet? Pas op voor sluwe tactieken die oplichters gebruiken om u te misleiden

Een vrouw die online winkelt (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Hoe oplichters onschuldige onlineverkopers oplichten

Allen vertelde me dat hij een item op eBay probeerde te verkopen toen hij een bericht kreeg van iemand die zei dat hij het item wilde kopen. De persoon vroeg om zijn nummer en zei dat ze op het werk was en dat haar man contact met hem zou opnemen. Allen gaf zijn contactnummer, maar toen vroeg ze hem om een ​​code te delen.

“Eerst dacht ik dat het echt was, maar toen vertelde ze me dat ze moest bevestigen dat ik echt was, dus stuurde ze me deze code via Google Voice. Ik kreeg een code van 6 cijfers die ik moest terugsturen,” Allen vertelde het mij.

“Na erover nagedacht te hebben, probeerde ik erachter te komen waarom ze moest weten of ik echt was, terwijl we het niet eens over het item hadden gehad dat ik verkocht! Ik deed wat controles en ze begon woorden verkeerd te spellen, ze zei dat ze de retourcode niet had gekregen, ik weet dat ze dat wel had, ze smeekte me om haar er nog een te laten sturen. Mijn onderzoek bevestigde dat het waarschijnlijk een oplichterij was.”

Allen had net op tijd door dat het om oplichting ging. Hij weigerde de oplichter zijn mobiele nummer te geven en verwijderde het bericht.

Verkopen op internet? Pas op voor sluwe tactieken die oplichters gebruiken om u te misleiden

Een vrouw die online winkelt (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

VAL NIET TEN SLACHT VAN DE MEEST STRAFBARE OPLICHTING VAN HET VERKIEZINGSSEIZOEN

Wat gebeurt er als je de code aan oplichters geeft?

Zodra u oplichters uw Google Voice-verificatiecode geeft, kunnen ze een Google Voice-nummer maken dat aan uw telefoonnummer is gekoppeld. Dit geeft hen aanzienlijke controle over een virtueel telefoonnummer dat aan uw echte telefoonnummer is gekoppeld, wat ernstige risico’s met zich meebrengt.

Een van de grootste gevaren is dat oplichters verificatiecodes kunnen onderscheppen die door banken en financiële instellingen worden verzonden. Wanneer deze instellingen een verificatiecode verzenden om een ​​transactie te autoriseren, kan deze worden omgeleid naar het Google Voice-nummer van de oplichter in plaats van naar uw telefoon. Hierdoor kan de oplichter frauduleuze transacties autoriseren, wachtwoorden opnieuw instellen en toegang krijgen tot uw financiële rekeningen, waardoor uw beveiligingsmaatregelen effectief worden omzeild.

Bovendien kunnen oplichters identiteitsfraude plegen door een nummer te controleren dat aan uw identiteit is gekoppeld. Ze kunnen een nieuwe creditcard- of leningrekening op uw naam openen, zich voordoen als u om toegang te krijgen tot andere services die afhankelijk zijn van telefoonverificatie en uw telefoonnummer gebruiken als hersteloptie voor verschillende accounts.

Bovendien kunnen oplichters het Google Voice-nummer gebruiken om extra oplichtingspraktijken uit te voeren terwijl ze zich voordoen als een legitiem Amerikaans nummer. Deze tactiek helpt hen hun ware identiteit te verbergen en maakt het voor autoriteiten moeilijker om hun acties te traceren.

Uiteindelijk verkrijgen oplichters, door de controle te krijgen over een nummer dat aan uw identiteit is gekoppeld, een krachtig hulpmiddel dat veelvoorkomende beveiligingsmaatregelen ondermijnt die afhankelijk zijn van telefoonverificatie. Dit kan leiden tot financiële verliezen, schade aan uw kredietscore en een ingewikkeld proces om uw identiteit terug te vorderen en uw accounts te beveiligen.

TV-PRESENTATOR ANDY COHEN OPGELICHT IN KOSTBARE BANKOPLICHTING: HOE VOORKOM JE DAT JE ZELF SLACHTOFFER WORDT

Verkopen op internet? Pas op voor sluwe tactieken die oplichters gebruiken om u te misleiden

Een vrouw die online spullen verkoopt (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

HOE U KUNT VOORKOMEN DAT U SLACHTOFFER WORDT VAN VERHUISDE OPLICHTING

Hoe krijg ik mijn Google Voice-nummer terug?

Als je een oplichter de verificatie hebt gegeven, is je gekoppelde nummer geclaimd en gebruikt iemand anders dat nummer met een ander Voice-account. Als je nog steeds eigenaar bent van het gekoppelde nummer, kun je het als volgt terugvorderen:

  • Ga op uw computer naar stem.google.com.
  • Klik Instellingen in de rechterbovenhoek.
  • Onder Gekoppelde nummersklik Nieuw gekoppeld nummervoer vervolgens het telefoonnummer in om te koppelen
  • Om uw nummer te verifiëren, zal Google een zescijferige code verstrekken. Voor een mobiel nummer, klik Code verzenden om de code in een sms-bericht te bekijken. Als het een vaste lijn is, klik dan verifiëren via telefoonlink en toen Telefoongesprek.
  • Voer de code in en klik VerifiërenDan Claim

4 andere manieren om uzelf te beschermen tegen dergelijke oplichting

Oplichters gebruiken Google Voice niet alleen om u op te lichten. Ze hebben nog veel meer tactieken, zoals u malware laten installeren om uw gegevens en wachtwoorden te stelen. Hieronder staan ​​een aantal tips om te voorkomen dat u wordt opgelicht.

1) Controleer het e-mailadres: Wanneer u online iets probeert te verkopen, kunnen oplichters u via e-mail benaderen en proberen u op schadelijke links te laten klikken. Deze links lijken misschien onschadelijk, maar ze kunnen oplichters toegang geven tot uw apparaat en belangrijke gegevens. Klik niet op links of bijlagen in de e-mail en beantwoord deze niet. Vergeet niet dat u niet op links hoeft te klikken om een ​​item online te verkopen.

De beste manier om uzelf te beschermen tegen kwaadaardige links die malware installeren en mogelijk toegang hebben tot uw privé-informatie, is om sterke antivirussoftware op al uw apparaten te installeren. Deze bescherming kan u ook waarschuwen voor phishing-e-mails en ransomware-scams, waardoor uw persoonlijke informatie en digitale activa veilig blijven. Ontvang mijn keuzes voor de beste antivirusbeschermingswinnaars van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

2) Vermijd het gevoel van urgentie: Veel online verkoopfraude creëert een gevoel van urgentie of paniek om u te misleiden. Oplichters kunnen u vertellen dat er een probleem is met uw account, beweren dat u geld schuldig bent, suggereren dat er een probleem is met uw vermelding of bieden u zelfs een prijs aan.

Ze kunnen je onder druk zetten om snel te handelen, door je te vragen om geld te sturen, persoonlijke informatie te verstrekken of cadeaubonnen te kopen. Laat ze je niet opjagen of onder druk zetten. Neem even de tijd om goed na te denken voordat je reageert. Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of financieel adviseur. Vergeet niet dat legitieme kopers of platforms je nooit zullen vragen om te betalen met cadeaubonnen, overschrijvingen of cryptocurrency.

3) Controleer de identiteit van de koper of verkoper: Als u een bericht of telefoontje ontvangt van iemand die beweert een koper, een platformvertegenwoordiger of een organisatie te zijn die gerelateerd is aan uw online verkoop, vertrouw ze dan niet blindelings. Oplichters kunnen valse namen, telefoonnummers of e-mailadressen gebruiken om u te misleiden. Ze hebben mogelijk ook wat informatie over u, zoals uw naam of vermeldingsgegevens, wat niet betekent dat ze legitiem zijn. Deze informatie kan afkomstig zijn van openbare bronnen of eerdere oplichting.

Geef geen aanvullende persoonlijke informatie, zoals uw bankgegevens, wachtwoord of burgerservicenummer. Ga niet akkoord met ongebruikelijke verzoeken, zoals het sturen van geld, het kopen van cadeaubonnen of het delen van codes. Verifieer in plaats daarvan hun identiteit door rechtstreeks contact op te nemen met de organisatie of het platform via een bekende, officiële contactmethode. U kunt ook de website van de organisatie controleren op meldingen of waarschuwingen over oplichting.

4) Investeer in diensten voor het verwijderen van persoonlijke gegevens: Jezelf van internet verwijderen is een belangrijke stap in het beschermen van je persoonlijke informatie tegen oplichters en cybercriminelen. Zelfs als je niets online verkoopt, is het verwijderen van je persoonlijke informatie van het web cruciaal. Dit voorkomt dat oplichters je gegevens verkrijgen om frauduleuze telefoontjes te plegen of overtuigende oplichtingspraktijken te creëren. Door je online aanwezigheid te beperken, verklein je de kans dat oplichters je persoonlijke gegevens vinden en misbruiken. Bovendien zorgt het verwijderen van jezelf van internet ervoor dat oplichters geen toegang hebben tot je persoonlijke informatie om je te bellen of je te laten geloven dat ze een deel van je inloggegevens hebben, waardoor hun oplichting legitiem lijkt.

Hoewel geen enkele service belooft al uw gegevens van het internet te verwijderen, is een verwijderservice een geweldige oplossing als u het proces van het verwijderen van uw gegevens van honderden sites gedurende een langere periode continu wilt monitoren en automatiseren. Bekijk hier mijn topkeuzes voor dataverwijderingsservices.

WAARSCHUWING: 4,3 MILJOEN AMERIKANEN ONTHULD IN GROTE GEGEVENSLEK VAN ZIEKTEBESPARINGSREKENINGEN

Kurts belangrijkste conclusie

Online items verkopen kan makkelijk zijn, maar het brengt risico’s met zich mee, zoals de Google Voice-scam. Wees extra voorzichtig als iemand je tijdens een verkoop om een ​​verificatiecode of persoonlijke gegevens vraagt. Controleer altijd hun legitimiteit en gebruik officiële kanalen voor communicatie. Gebruik alleen vertrouwde platforms om online iets te verkopen en neem maatregelen om jezelf te beschermen tegen identiteitsdiefstal, wat jarenlang gevolgen kan hebben voor je financiën.

Bent u ooit slachtoffer geworden van een online scam? Wat heeft u van de ervaring geleerd? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar Cyberguy.com/Nieuwsbrief.

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag behandeld wilt zien.

Volg Kurt op zijn sociale kanalen:

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.