Laten we het hebben over iets dat tegenwoordig een echte hoofdpijn wordt: je online aanwezigheid en hoe dat je kan bijten. Een duidelijk voorbeeld hiervan was toen 20 leraren van Great Valley Middle School in Malvern, Pennsylvania, het slachtoffer werden van imitaties van studenten op TikTok met behulp van informatie die ze online vonden. Oei. Het is tijd dat we de waarheid onder ogen zien: ons leven online delen, vooral op sociale media, is riskanter dan ooit.

Social media platforms zijn een integraal onderdeel geworden van ons persoonlijke en professionele leven. Ze stellen ons echter ook bloot aan verschillende risico’s die ernstige gevolgen kunnen hebben. Natuurlijk kun je niet voorkomen dat iemand probeert te rotzooien met je reputatie, maar je kunt het wel een stuk moeilijker voor ze maken.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – SCHRIJF JE IN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

Van TikTok tot problemen: hoe uw online gegevens tegen u kunnen worden gebruikt

Afbeelding van sociale media-apps op het startscherm van een mobiele telefoon (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Hoe uw online gegevens uw reputatie en veiligheid kunnen saboteren

Als uw online reputatie beschadigd raakt, kan dat uw kansen verkleinen bij iets kleins, zoals het maken van vrienden in een nieuwe buurt, tot iets veel ernstigers, zoals het vinden van de baan waar u altijd al van gedroomd heeft.

Volgens een onderzoek van Career Builder, twee op de drie hiring managers screenen de sociale profielen van kandidaten voordat ze iemand aannemen. Maar het wordt erger. Andere statistieken laten zien dat meer dan de helft van de recruiters heeft een kandidaat afgewezen op basis van wat ze op hun sociale media vonden. De risico’s van het online hebben van uw persoonlijke gegevens stoppen echter niet daar. De lijst omvat:

  • Identiteitsdiefstal en fraude
  • Stalking en intimidatie
  • Doxxing en swatting
  • Oplichting en phishingpogingen
  • Datalekken

Deze problemen komen vaker voor dan u zou denken. Het Bureau of Justice Statistics (BJS) schat dat ongeveer 10% van de Amerikanen slachtoffer is geweest van identiteitsfraude in het jaar voorafgaand aan hun onderzoek. Voor 1 op de 5 is het op enig moment in hun leven gebeurd. A recente datalek bij National Public Data – een databroker – zou de Social Security-nummers van elke Amerikaan hebben blootgelegd. BJS meldt verder dat 3,4 miljoen Amerikanen in één jaar werden gestalkt en dat 69% van die gevallen te maken had met het gebruik van technologie. En dat omvat alleen gerapporteerde incidenten. De FBI bevestigt dat cyberstalking toeneemt. Anoniem zijn op internet gaat niet alleen om comfort. Het gaat om veiligheid. Gelukkig kunt u maatregelen nemen om uw persoonlijke informatie op het web te beschermen.

Van TikTok tot problemen: hoe uw online gegevens tegen u kunnen worden gebruikt

Een vrouw scrollt op haar telefoon door de sociale media (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

GEHACKT, OPGELICHT, ONTHULD: WAAROM JE ÉÉN STAP VERWIJDERD BENT VAN EEN ONLINE RAMP

Wis uw digitale voetafdruk en bescherm uw privacy

U hebt waarschijnlijk het gezegde gehoord: “Als u iets eenmaal op internet zet, blijft het daar voor altijd staan.” Maar dat is niet helemaal waar. Van internet verdwijnen is mogelijk, maar het is niet gemakkelijk, vooral niet als u het zelf probeert. Gelukkig kunnen sommige professionele diensten u helpen. Deze diensten helpen niet alleen bij het verwijderen van uw bestaande gegevens, maar helpen ook voorkomen dat nieuwe informatie weer online verschijnt. Dit is wat u kunt doen om uw digitale voetafdruk van het web te verwijderen.

1) Verwijder uzelf van sites voor het zoeken naar personen

Als u de taak zelf wilt uitvoeren, moet u bereid zijn om er wat werk in te steken. De meeste van uw gegevens worden opgeslagen op zogenaamde people search sites. Dit zijn grote databases met persoonlijke informatie, met sommige bevatten meer dan 300 miljoen individuele records.

Sites die personen zoeken, publiceren zeer persoonlijke informatie, van uw contactgegevens tot uw familie, collega’s en zelfs uw seksuele geaardheid. Die gegevens worden vaak door oplichters gebruikt. En hoe minder informatie er over u beschikbaar is, hoe moeilijker het voor kwaadwillenden is om u uit te buiten. Het goede nieuws is dat u kunt verzoeken om verwijdering van uw persoonlijke gegevens van deze sites. Elke site heeft zijn eigen proces, maar ze volgen over het algemeen een vergelijkbaar patroon:

  • Bezoek de site voor het zoeken naar personen, bijvoorbeeld Whitepages
  • Zoek naar een afmeldformulier (vaak te vinden in de voettekst van de site)
  • Zoek naar uw persoonlijke gegevens en selecteer uw profiel
  • Bevestig uw identiteit en wacht tot de gegevens zijn verwijderd

2) Investeer in professionele diensten voor het verwijderen van gegevens

Het is het beste om niets aan het toeval over te laten. Hoewel het technisch gezien mogelijk is om zelf uit te stappen bij databrokers, maakt het grote aantal brokers dit een monumentale taak.

Bovendien is het beschermen van uw privacy online geen eenmalige inspanning. Het vereist voortdurende monitoring en frequente opt-out verzoeken, aangezien databrokers voortdurend persoonlijke informatie verzamelen. Zelfs als u uw profiel succesvol verwijdert, kan het later weer verschijnen. Bekijk hier mijn topkeuzes voor dataverwijderingsservices.

Van TikTok tot problemen: hoe uw online gegevens tegen u kunnen worden gebruikt

Een vrouw scrollt op haar telefoon door de sociale media (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Datalek van farmaceutische reus legt gevoelige informatie van patiënten bloot

3) Verwijder uzelf uit de Google-zoekresultaten

Om uzelf echter volledig te beschermen tegen cyberstalking, moet u ook de afbeeldingen aanpakken die aan uw online identiteit zijn gekoppeld. Als iemand uw reputatie wil schaden, is het kennen van uw naam en huisadres misschien maar een deel van de puzzel. Het andere stuk kan het vinden van uw afbeeldingen zijn. Met behulp van persoonlijke gegevens zoals uw ouderlijk huisadres, school of vorige werkgevers, kunnen stalkers potentieel schadelijke inhoud opgraven en deze gebruiken om uw online reputatie te schaden. Maar afbeeldingen zijn niet het enige waar u zich mee moet bezighouden. Als u geen sporen op Google wilt achterlaten, zorg er dan voor dat u:

  • Verwijder uw persoonlijke gegevens en afbeeldingen van Google
  • Pas de instellingen voor sociale media aan om ze meer privé te maken en verwijder oude accounts (ze verschijnen in de zoekresultaten)
  • Verwijder uw spoor van website-opmerkingen
  • Maak uw huis wazig op Google en Apple Maps

Helaas kunt u content niet rechtstreeks uit de zoekresultaten van Google verwijderen. U kunt een verzoek tot verwijdering indienen, maar Google moet dit eerst goedkeuren. Voor meer informatie, zie mijn vorige bericht op hoe u zichzelf uit Google-zoekopdrachten verwijdert. Als uw verzoek wordt afgewezen, moet u contact opnemen met de eigenaar van de site en vragen of hij/zij de site wil verwijderen. Uw opties zijn hier echter beperkt. Zodra kwaadwillenden uw gegevens in handen krijgen, is het moeilijk om de controle terug te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om te voorkomen dat stalkers überhaupt toegang krijgen tot uw informatie.

Extra tips om uw online reputatie te beschermen

1) Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Aanpassen vertrouwelijkheid instellingen om te beperken wat openbaar zichtbaar is.

2) Controleer regelmatig uw digitale voetafdruk. Stel Google Alerts in voor uw naam, zodat u op de hoogte blijft van nieuwe vermeldingen online.

3) Versterk uw wachtwoorden en schakel ze in twee-factor authenticatie op alle accounts om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Overweeg ook om een wachtwoord manager om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

4) Wees voorzichtig met links en bijlagen. Klik niet op verdachte links in berichten op sociale media, e-mails of berichten, omdat deze kunnen leiden naar phishingsites of malwaredownloads. Controleer de bron voordat u bijlagen opent, vooral van onbekende afzenders. Neem bij twijfel contact op met de vermeende afzender via een apart, vertrouwd kanaal om de legitimiteit van de link of bijlage te bevestigen. Gebruik daarnaast sterke antivirussoftware en houd deze up-to-date om een ​​extra beschermingslaag te bieden tegen potentiële bedreigingen.

De beste manier om uzelf te beschermen tegen kwaadaardige links die malware installeren en mogelijk toegang krijgen tot uw privé-informatie, is om antivirussoftware op al uw apparaten te installeren. Deze bescherming kan u ook waarschuwen voor phishing-e-mails en ransomware-scams, waardoor uw persoonlijke informatie en digitale activa veilig blijven. Ontvang mijn keuzes voor de beste antivirusbeschermingswinnaars van 2024 voor uw Windows-, Mac-, Android- en iOS-apparaten.

HERSTEL UW PRIVACY MET DEZE IPHONE-VEILIGHEIDSFUNCTIE

De belangrijkste inzichten van Kurt

Van neppe TikTok-profielen tot datalekken, het lijkt erop dat onze online aanwezigheid constant onder vuur ligt. Maar hier is het ding: hoewel we niet elke kwaadwillende kunnen stoppen, kunnen we hun werk zeker een stuk moeilijker maken. Het gaat erom dat je de controle neemt over je digitale voetafdruk. Of het nu gaat om jezelf verwijderen van sites voor het zoeken naar mensen, investeren in professionele services voor het verwijderen van gegevens of bewuster omgaan met wat je online deelt, er zijn stappen die we kunnen nemen om onszelf te beschermen. Vergeet niet dat je online reputatie niet alleen draait om likes op sociale media; het kan van invloed zijn op alles, van baanvooruitzichten tot persoonlijke veiligheid. Dus misschien is het tijd dat we allemaal eens goed naar onze online aanwezigheid kijken en onszelf afvragen: dient het ons echt of maakt het ons kwetsbaar?

Welke rol denkt u dat sociale mediaplatforms moeten spelen bij het beschermen van uw privacy en het voorkomen van imitatie of intimidatie? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar Cyberguy.com/Nieuwsbrief.

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag behandeld wilt zien.

Volg Kurt op zijn sociale kanalen:

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.