Opmerking van de redacteur: Dit verhaal werd oorspronkelijk gepubliceerd op 19 september 2018



CNN-bedrijf

Elk jaar noemt Apple CEO Tim Cook de volgende generatie iPhones de beste ooit gemaakt.

Het bedrijf Line-up 2018met name de iPhone XS en XS Max, maken die belofte waar: het zijn de slimste, snelste en beste iPhones die we tot nu toe hebben gezien.

Maar op dit punt is het kopen van een bijgewerkte iPhone als het kopen van een nieuwe Ferrari: je vindt een snellere motor, een nieuwe verflaag en een paar nieuwe toeters en bellen, maar onder dat alles is het nog steeds in principe hetzelfde auto die je vorig jaar had kunnen kopen. En net als die nieuwe Ferrari, zijn deze nieuwe iPhones gaat je veel geld kosten.

De 5,8-inch iPhone XS, die vrijdag in de winkels ligt, is verkrijgbaar vanaf $ 999. Zijn 6,5-inch grote zus, de iPhone XS Max, die op dezelfde dag wordt gelanceerd, kost $ 100 meer. Wil je de volledig opgevoerde Max, met 512 GB aan opslagruimte? Dan kost dat je $ 1.449. De “betaalbare” iPhone XR ($ 749) wordt volgende maand verzonden.

Dat is een flinke prijs voor een meestal incrementele upgrade, vooral nu upgraden niet altijd meer nodig is, aangezien iPhones veel beter presteren dan vroeger.

Dat betekent niet dat je er geen moet kopen. De XS en XS Max zijn waardige upgrades met indrukwekkende functies. Of een van beide modellen iets voor jou is, hangt af van je behoeften – en, nog belangrijker, je budget.

Let op: Als je dit leest als de “X” S en “X” Max, zeg dan tegen je ogen dat ze moeten stoppen. Het zijn de iPhone 10S en 10S Max. Maak je geen zorgen, we hebben het de hele week ook al verkeerd gezegd.

Wat u kunt verwachten van de iPhone XS en XS Max

De interne onderdelen van de iPhone XS en iPhone XS Max zijn vrijwel identiek: beide toestellen beschikken over een 12-megapixelcamera, beter klinkende speakers en de mogelijkheid om twee simkaarten in één toestel te stoppen. Dat is een groot voordeel voor internationale reizigers of mensen die vaak moeten wisselen tussen een toestel voor werk en een toestel voor privégebruik.

De telefoons zijn uitgerust met Apple’s nieuwe A12 bionic-chip, die helpt bij het aansturen van complexe augmented reality-apps en die ervoor zorgt dat Face ID en games sneller laden. Apple heeft de snelheid van deze nieuwe telefoons tijdens de productaankondiging aangewakkerd en ze zijn snel. Maar dat waren de modellen daarvoor ook.

De achterkant van de iPhone XS Max.

Beide modellen zijn voorzien van prachtige OLED-schermen die het kijken naar video’s, vooral op de XS Max, enorm meeslepend maken.

De batterijduur is op beide apparaten ook verbeterd. Apple (AAPL) zegt dat je ongeveer 30 minuten langer op de XS kunt persen vergeleken met de X van vorig jaar, en 90 minuten langer op de Max. Het is geen game changer, maar we nemen alle extra minuten die we kunnen krijgen.

Er is één groot verschil tussen de iPhone XS en XS Max: formaat. De Max is onmiskenbaar groot, maar is technisch gezien even groot als de iPhone 8 Plus. Het edge-to-edge scherm creëert de illusie dat het apparaat zelf 21% groter is dan zijn voorganger, maar het past net zo makkelijk (of niet) in je handen als oudere Plus-modellen.

Maar het is moeilijk om het gevoel van je af te schudden dat het apparaat groot is om groot te zijn. In tegenstelling tot de Samsung (SSNLF) Galaxy Note of de iPad, de XS Max ondersteunt niet veel functies die zijn afgestemd op grotere schermen, zoals een extra rij apps of een side-by-side display waarmee je twee apps tegelijk kunt gebruiken. Dat is een gemiste kans.

De echte ster van de nieuwe modellen is de camera. Een nieuwe functie genaamd Smart HDR schiet een buffer van vier frames die zijn gemaakt met verschillende belichtingen en instellingen en mengt ze samen om meer gedetailleerde opnamen te maken – vergelijkbaar met een bestaande functie op de Google Pixel 2.

apple iphone xs max 1

Maar de waarschijnlijke favoriet van de fans is een verandering in de portretmodus van de iPhone waarmee je de diepte van een foto kunt veranderen nadat je hem hebt gemaakt, waardoor je meer creatieve controle hebt. Je kunt bijvoorbeeld een foto maken van een vriend op het strand en de achtergrond vervagen voor een artistiek gevoel. Als je later besluit dat je meer van de oceaan wilt zien, kun je de achtergrond aanpassen via de bewerkingsknop.

Het is een indrukwekkend uitgevoerde functie, maar de resultaten zijn ook afhankelijk van je fotovaardigheden en de belichting. Als het goed is, is het echt goed. Als het niet goed is, krijg je nog steeds een behoorlijke foto. De Pixel 2 en Samsung Galaxy S9 bieden ook een vergelijkbare functie.

De XS en XS Max worden geleverd met koptelefoons, maar in tegenstelling tot vorig jaar vind je geen adapter in de doos. Dit betekent dat je $ 9 meer moet uitgeven aan een dongle als je een oude koptelefoon wilt gebruiken. Het is Apple’s manier om te zeggen dat het eindelijk tijd is om over het feit heen te komen dat er geen koptelefoonaansluiting meer is.

Het kan lastig zijn om je gedachten te verzetten over het uitgeven van bijna duizend dollar of meer aan een nieuwe iPhone. Hoewel Apple in stilte een aantal van zijn goedkopere apparaten heeft stopgezet, waaronder de iPhone 6S, iPhone SE en de iPhone X, verkoopt het nog steeds twee oudere modellen – iPhone 7 ($449) en de iPhone 8 ($599) – tegen lagere prijzen, als je een vervangend apparaat wilt zonder te veel geld uit te geven aan de XS-lijn.

Als je niet op zoek bent naar een andere iPhone, je er geen kunt veroorloven of het geld er gewoon niet voor over hebt, overweeg dan om je huidige software te upgraden naar iOS 12 om het weer als nieuw te laten voelen. Probeer de nieuwe Screen Time-tool, die registreert hoe geobsedeerd je bent door je iPhone. (Het duurde minder dan twee uur voordat ik me realiseerde dat ik veel te vaak apps als Instagram open.) Met de functie kun je ook timers instellen voor hoe lang je bepaalde apps wilt gebruiken.

Met de Memoji-functie kunt u een geanimeerde emoji-cartoon aanpassen die op u lijkt.

Maar niet alle iOS 12-functies zijn ook toepasbaar op oudere modellen. Memoji, een geanimeerde emoji-cartoon die je kunt aanpassen zodat deze op jou lijkt, vereist dat gebruikers een iPhone met Face ID openen om er een te maken en naar een vriend te sturen.

Als je nog twijfelt, beschouw de iPhone XS of XS Max dan als een investering voor meerdere jaren. We stappen immers af van de tweejaarlijkse vervangingscyclus, omdat deze apparaten steeds duurzamer worden. Het is een belangrijke reden waarom Apple de hogere prijskaartjes kan rechtvaardigen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel werd de prijs van de iPhone XR onjuist vermeld.