Waar gaat de Bitcoin-prijs naartoe?

De grote beursintroductie van Bitcoin komt op een slecht moment.

Drie van ’s werelds beste makers van cryptocurrencytechnologie zijn van plan om aandelen te verkopen, waardoor investeerders een nieuwe manier krijgen om te wedden op digitale valuta’s. Naar verluidt hopen ze miljarden dollars.

In tegenstelling tot de dollar of de euro, die door centrale banken worden uitgegeven, zijn cryptovaluta gebaseerd op computercode. Bitcoin wordt bijvoorbeeld gecreëerd en verhandeld via het “mining”-proces, waarbij computeralgoritmen steeds complexere wiskundige problemen oplossen.

Bitmain, Canaan en Ebang, die allemaal in China gevestigd zijn, verdienen geld door de hightech onderdelen en systemen te verkopen die deze mining aandrijven. Samen, Zij domineren de business.

Maar de drie bedrijven opereren in een jonge, onvoorspelbare industrie en plannen hun IPO’s in Hong Kong in brute marktomstandigheden. De prijs van bitcoin, die in december steeg tot bijna $ 20.000, is sindsdien met ongeveer tweederde gedaald. Ook andere cryptovaluta, zoals ethereum, zijn in waarde gedaald.

“Als de marktprijs van cryptovaluta plotseling daalt, zal de vraag naar onze mininghardware en cryptocurrency mining-diensten ook snel dalen”, waarschuwde Bitmain potentiële investeerders deze week.

01 Bitmain ASIC-BESTAND BEPERKT
Bitmain is ’s werelds grootste ontwikkelaar van bitcoin mining-technologie.

Bovendien is er de aandelenmarkt van Hongkong, waar de bedrijven van plan zijn om te noteren, een bearmarkt binnengegaan deze maand, nadat het met meer dan 20% was gedaald ten opzichte van het vorige hoogtepunt vanwege zorgen over de economische vertraging in China en de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De miningtechnologiebedrijven hebben niet gezegd wanneer ze precies van plan zijn om naar de beurs te gaan of hoeveel ze willen ophalen. Bitmain en Canaan weigerden interviewverzoeken, terwijl Ebang niet op een verzoek reageerde.

“Deze bedrijven willen mogelijk hun aandelen verkopen voordat de markt nog verder daalt”, aldus Benjamin Quinlan, oprichter van het in Hongkong gevestigde financiële adviesbureau Quinlan & Associates.

Hij wijst erop dat cryptovaluta langzaam aan populariteit winnen meer acceptatie onder reguliere investeerders ondanks recente tegenslagenen dat de inkomsten van de drie mijnbouwbedrijven nog steeds groeien. Maar de industrie staat voor grote uitdagingen.

Een belangrijke is hoe overheden digitale valuta’s reguleren. Vorig jaar heeft China verboden de meeste activiteiten met betrekking tot bitcoin. Het land is nog steeds gedacht dat thuis naar een aanzienlijk aantal cryptocurrency mijnbouwactiviteiten, maar de autoriteiten hebben geprobeerd duw ze eruit.

20180927-Bitcoin-mining-grafiek

Cryptovaluta-miners hebben nodig enorme hoeveelheden elektriciteit om hun kamers vol met computerapparatuur de klok rond te laten draaien. Sommigen openbare nutsbedrijven in de Verenigde Staten voeren al hogere tarieven in, specifiek voor mijnbouwbedrijven.

“Als de kosten voor het minen van bitcoins stijgen, zal de vraag naar miningapparatuur afnemen, wat de prestaties van deze bedrijven belemmert”, aldus Quinlan.

Het minen van cryptovaluta is nu al minder lucratief dan het vroeger was.

Bitcoin-mijnactiviteit is ontploft in het afgelopen jaar, waardoor de vraag naar de technologie is toegenomen. Maar dat betekent dat de winsten uit mining dunner worden verdeeld over een groter aantal gebruikers. Dat zou de toekomstige vraag naar miningapparatuur kunnen beïnvloeden.

Zal de mijnbouwhausse voortduren?

Bitmain, Kanaän En Of waren allemaal winstgevend in hun meest recente boekjaar, volgens documenten waarin hun intentie om naar de beurs te gaan werd vastgelegd.

Maar winstgevend blijven zal een “enorme uitdaging” zijn, aldus Leilei Wang, een in Shanghai gevestigde consultant bij onderzoeksbureau Kapronasia.

De bedrijven zijn zich bewust van de risico’s die ze lopen en proberen zich aan te passen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze meer investeren in geavanceerdere chiptechnologie die kan worden gebruikt in gebieden als kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en verbonden apparaten.

Hij zette in op Bitcoin en verloor bijna alles

Hoewel de Chinese overheid over het algemeen een streng standpunt inneemt ten opzichte van cryptovaluta, wil ze de positie van het land graag versterken. technologische bekwaamheid op gebieden als computerchips. Chinese bedrijven zijn nog steeds grotendeels afhankelijk van buitenlandse chiptechnologievooral uit de Verenigde Staten.

“Of “Het is nog maar de vraag of (de cryptovalutabedrijven) succesvol van koers kunnen veranderen”, aldus Wang.

Hun lot is voorlopig afhankelijk van dat van de rest van de industrie.

“Cryptocurrencies zullen waarschijnlijk uit de gratie raken” zonder grotere mainstream adoptie in de nabije toekomst, voorspelde Quinlan. De makers van miningapparatuur “zullen het extreem moeilijk vinden om te overleven wanneer de cryptocurrencymarkt als geheel wegkwijnt”, zei hij.

Bitcoin-optimisten hopen echter nog steeds dat de munt zich kan herstellen, nu financiële beurzen en grote bedrijven de munt serieuzer gaan nemen.

“Naarmate je ziet dat steeds meer mensen het gewoon accepteren, lijkt het erop dat het alleen maar zal toenemen”, aldus Mike Novogratz, CEO van het cryptovaluta-investeringsbedrijf Galaxy Digital. vertelde CNN deze week.

CNNMoney (Hongkong) Eerste publicatie 27 september 2018: 06:56 uur ET