De meeste Amerikanen geloven niet dat kunstmatige intelligentie (AI) betrouwbaar is voor verkiezingsinformatie.
Uit een peiling die donderdag werd gepubliceerd door The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research en USAFacts bleek dat iets minder dan tweederde van de Amerikanen geen vertrouwen heeft in generatieve voorspellingen die door door AI.
Ongeveer 64% van de respondenten gaf aan dat ze er niet zeker van zijn dat de door AI-chatbots gegenereerde verkiezingsinformatie betrouwbaar feitelijk is.
Sterker nog, 43% van de respondenten van de enquête zei dat ze geloven dat AI-programma’s het vinden van feitelijke informatie over de presidentsverkiezingen moeilijker zullen maken. Slechts 16% van de respondenten zei dat AI-programma’s het makkelijker zullen maken.
AI-chatbots zijn grote taalmodelcomputerprogramma’s waarmee gebruikers informatie kunnen opvragen met behulp van conversationele opdrachtprompts. Gebruikers kunnen vragen stellen via tekstinvoer en de bot zal een antwoord retourneren dat is samengesteld in een vergelijkbaar conversationeel formaat.
Sommige van de meest succesvolle chatbots gebruiken duizenden terabytes aan verzamelde data om hun antwoorden te formuleren — maar programma’s kunnen alleen informatie sorteren, remixen en opdreunen die ergens anders vandaan is gehaald. AI kan niet denken of redeneren als een mens.
Naast de feitelijke fouten die chatbots regelmatig maken, kunnen AI-programma’s op allerlei manieren door kwaadwillende partijen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden.
Ongeveer 52% van de respondenten in de AP-NORC-enquête maakte zich zorgen over de manier waarop AI hun toegang tot verifieerbare gegevens in gevaar brengt. Slechts 9% is daarentegen enthousiast over de groeiende rol van AI bij de verspreiding van informatie.
Hoewel ze verre van perfect zijn, zijn AI-programma’s steeds beter in staat om realistische beelden van echte mensen te genereren. Gefabriceerde beelden van voormalig president Donald Trump, Vice-president Kamala Harris en andere zijn gemeengoed geworden op sociale media.
KLIK HIER OM DE FOX NEWS-APP TE KRIJGEN
De AP-NORC-peiling werd uitgevoerd tussen 29 juli en 8 augustus. De zelfgerapporteerde foutmarge bedraagt +/- 4%.