Elon Musk wordt aangeklaagd door de SEC

Elon Musk heeft zichzelf via Twitter in ernstige problemen gebracht.

De Securities and Exchange Commission heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen de CEO van Tesla omdat hij… “valse en misleidende” verklaringen aan investeerders. Het vraagt ​​een federale rechter om Musk te verbieden om als functionaris of directeur van een beursgenoteerd bedrijf te dienen, naast andere straffen.

De klacht is gebaseerd op een tweet Musk verzonden op 7 augustus over Tesla privé maken.

“Ik overweeg om Tesla van de beurs te halen voor $420,” zei Musk. “Financiering is rond.”

De SEC zei dat hij de financiering is niet daadwerkelijk veiliggesteld.

“In werkelijkheid heeft Musk de belangrijkste voorwaarden van de deal, waaronder de prijs, niet eens besproken, laat staan ​​bevestigd, met een potentiële financieringsbron”, aldus de SEC in haar klacht.

Die tweet, en daaropvolgende tweets van Musk in de daaropvolgende drie uur, veroorzaakten “aanzienlijke verwarring en verstoring op de markt voor Tesla’s aandelen,” en brachten ook schade toe aan investeerders, aldus de SEC. Op de dag van Musk’s tweet, schoot Tesla’s aandeel met bijna 9% omhoog. Sindsdien is het aanzienlijk gedaald.

Tesla’s (TSLA) De aandelen daalden donderdag met ruim 11% in de nabeurshandel.

“Deze ongerechtvaardigde actie van de SEC maakt mij diep bedroefd en teleurgesteld”, zei Musk in een verklaring. “Ik heb altijd actie ondernomen in het belang van de waarheid, transparantie en investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen aantonen dat ik dit op geen enkele manier in gevaar heb gebracht.”

Tesla's grootste uitvinding is zijn 'Hype Machine'

Tesla en de raad van bestuur lieten in een gezamenlijke verklaring weten dat ze “volledig vertrouwen hebben in Elon, zijn integriteit en zijn leiderschap van het bedrijf.”

“Onze focus ligt nog steeds op het verder opvoeren van de productie van Model 3 en het leveren van prestaties aan onze klanten, aandeelhouders en werknemers”, aldus de verklaring.

Stephanie Avakian, mededirecteur van de afdeling handhaving van de SEC, zei donderdag op een persconferentie dat het agentschap zich inzet om mensen ter verantwoording te roepen, ondanks hun “beroemdheidsstatus of reputatie als technologische vernieuwer.”

De klacht beweerde dat Musk de go-private prijs had afgerond naar $420 per aandeel “omdat hij onlangs had geleerd over de betekenis van het getal in de marihuanacultuur” en dacht dat zijn vriendin het grappig zou vinden. Hij had een relatie met de muzikant Grimes.

Volgens de SEC heeft Musk geen overleg gepleegd met bestuursleden, werknemers of externe adviseurs voordat hij de tweets verstuurde.

“Dit is serieus. Dit is waar je insider traders en marktmanipulators op aanspreekt,” zei Charles Whitehead, professor aan de Cornell Law School. “Dit is een serieuze beschuldiging.”

Musk liet het plan om Tesla van de beurs te halen varen, minder dan drie weken nadat hij er voor het eerst over tweette. Hij zei later dat zijn opmerking over “financiering veiliggesteld” gebaseerd was op gesprekken met het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië, dat hem volgens hem had aangespoord om het bedrijf van de beurs te halen en had aangeboden om zijn investering in Tesla te verhogen.

De Het ministerie van Justitie doet ook onderzoek opmerkingen van Musk, zei Tesla vorige week. Het bedrijf zei dat het een vrijwillig verzoek om documenten had ontvangen en meewerkte. Tesla zei dat het niet was gedagvaard.

Aandeelhouders hebben ook rechtszaken aangespannen waarin ze Musk ervan beschuldigen de aandelenkoers te hebben gemanipuleerd.

Musk heeft een reeks slechte koppen over zichzelf afgeroepen met grillig gedrag. Hij heeft ’s avonds laat tweets de wereld in gestuurd en analisten afgewimpeld tijdens bedrijfsresultaten. Hij heeft een man die jongens redde die vastzaten in een grot in Thailand, zwartgemaakt en ruzie gemaakt met journalisten en investeerders die hij oneerlijk vond. Musk beloofde een website genaamd Pravda om de media te bekritiseren.

— Matt Egan en Jackie Wattles van CNNMoney hebben bijgedragen aan dit rapport.

CNNMoney (New York) Eerste publicatie 27 september 2018: 16:18 uur ET