Elon Musk wordt aangeklaagd door de SEC

Analisten adviseren Tesla-investeerders zich schrap te zetten.

“Als u Tesla-aandelen koopt of bezit, bereid u dan voor op een wilde rit”, vertelde Michelle Krebs, analist bij Autotrader, aan CNNMoney.

De Securities and Exchange Commission Elon Musk aangeklaagd op donderdag voor het doen van “valse en misleidende” uitspraken aan investeerders in een tweet van 7 augustus waarin hij zei dat hij beveiligde financiering nemen Tesla (TSLA) private voor $420 per aandeel. De SEC beweert dat hij de financiering niet veilig had gesteld.

De aandelen van Tesla daalden vrijdag met 12% tot $270 per aandeel.

De toekomst van het bedrijf ligt nu in de “rechtbank van het bestuur en het is nog maar de vraag wat er hierna gaat gebeuren”, schreef Cowen-analist Jeff Osborne in een notitie. Het bedrijf verlaagde Tesla’s koersdoel naar $ 200 per aandeel.

Tesla moet in het vierde kwartaal $ 2 miljard ophalen om faillissement in 2019 te voorkomen, schat Osbourne. Dat zal een grotere uitdaging zijn nu Musks toekomst onzeker is, zei Osbourne.

Het bedrijf bekritiseerde Tesla als een bedrijf ‘dat altijd meer belooft en minder levert’.

Barclays-analist Brian Johnson zei dat Tesla’s aandelen een “Musk-premie” van $ 130 hebben, die zou kunnen verdwijnen als hij vertrekt. Als een rechter Musk dwingt om opzij te stappen, zullen investeerders “zich weer richten op de waarde van Tesla als een niche-autofabrikant, in plaats van een door de oprichter geleide waarschijnlijke ontwrichter van meerdere industrieën”, schreef Johnson in een notitie met de toepasselijke titel “Rechtszaak veiliggesteld” aan cliënten.

Citigroup verlaagde Tesla’s aandelen naar een “sell” rating. Het verlaagde Tesla’s koersdoel naar $225.

CNNMoney (New York) Eerste publicatie 28 september 2018: 9:48 AM ET