Elon Musk stemde zaterdag in met het aftreden als voorzitter van Tesla en het betalen van een boete van 20 miljoen dollar. Daarmee schikte hij de aanklachten die deze week door de Securities and Exchange Commission waren ingediend.
Onder de schikking, die goedkeuring van de rechtbank vereist, mag Musk aanblijven als CEO, maar moet hij binnen 45 dagen zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur neerleggen. Hij kan zich drie jaar lang niet herkiesbaar stellen, volgens gerechtelijke documenten.
Volgens een gerechtelijk document accepteerde hij de deal met de SEC “zonder de beschuldigingen in de klacht te erkennen of te ontkennen”.
Tesla stemde zaterdag in met een schikking van 20 miljoen dollar als schikking voor de bewering dat het bedrijf Musks tweet niet goed had gecontroleerd.
“De boetes van 40 miljoen dollar worden verdeeld onder de benadeelde investeerders via een door de rechtbank goedgekeurd proces”, aldus de SEC in een persbericht.
Het bedrijf stemde er ook mee in om twee nieuwe onafhankelijke bestuurders te benoemen in de raad van bestuur en een bestuurscommissie op te richten die toezicht moet houden op de communicatie van Musk.
Tesla weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder bevestigde dat Musk lid mag blijven van de raad van bestuur.
De aankondiging van de SEC komt twee dagen nadat het agentschap een rechtszaak aangespannen tegen Musk, die beweert dat hij investeerders heeft misleid. De rechtszaak draait om tweets die Musk op 7 augustus heeft verstuurd, waarin hij zegt dat hij financiering heeft veiliggesteld om Tesla van de beurs te halen voor $420 per aandeel, waardoor de aandelen van het bedrijf omhoog schieten. Hij heeft de financiering niet veiliggesteld, aldus de SEC.
De rechtszaak had tot doel Musk te verbieden om als bestuurder of directeur van een beursgenoteerd bedrijf te functioneren.
Musk noemde de rechtszaak van de SEC ‘ongerechtvaardigd’.
“Ik heb altijd actie ondernomen in het belang van de waarheid, transparantie en investeerders,” zei hij. “Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen aantonen dat ik dit op geen enkele manier heb gecompromitteerd.”
CNBC, onder verwijzing naar anonieme bronnen, gerapporteerd dat het agentschap de rechtszaak donderdag aanspande nadat Musk een eerder schikkingsvoorstel had afgewezen. Onder die deal zou Musk een “nominale boete” hebben moeten betalen en zijn rol als voorzitter voor twee jaar hebben moeten neerleggen. Hij koos ervoor de voorwaarden niet te accepteren omdat “omdat hij vond dat hij door te schikken niet eerlijk tegen zichzelf zou zijn”, aldus de outlet.
Een woordvoerder van Musk reageerde zaterdag niet direct op het verzoek van CNN om commentaar.
Jay Dubow, partner bij Pepper Hamilton en een veteraan van de afdeling handhaving van de SEC, zei dat het “ongebruikelijk” was dat de SEC ermee instemde dat Musk aanbleef als CEO, maar aftrad als voorzitter.
Het is verrassend gezien “het gedrag in kwestie, als (de SEC) het echt schandalig vond,” zei Dubow. “De CEO is zeker meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken dan de voorzitter.”
Hij suggereerde dat de SEC mogelijk had geconcludeerd dat het ontslag van Musk als CEO meer schade zou toebrengen aan de aandelenkoers van Tesla, en dus schadelijk zou zijn voor investeerders.
Barclays-analist Brian Johnson geschat in een recente notitie dat Tesla’s aandelen een “Musk-premie” van $130 hebben, die zou kunnen verdwijnen als hij vertrekt.
Het is nog onduidelijk of het ministerie van Justitie strafrechtelijke aanklachten tegen Musk zal indienen.
Tesla bevestigd eerder deze maand dat het ministerie van Justitie onderzoek deed naar de vraag of Musks opmerkingen over het privatiseren van zijn bedrijf criminele activiteiten vormden.
Dubow, de voormalige SEC-functionaris, zei dat hij vermoedt dat er niets uit zal komen.
“Ik denk dat het nog steeds mogelijk is dat het ministerie van Justitie hiermee doorgaat, maar… het is waarschijnlijker dat het ministerie besluit dit niet te doen,” zei hij.
De schikking heeft de SEC waarschijnlijk gerustgesteld, waardoor het ministerie van Justitie minder geneigd is om in actie te komen.
CNNMoney (New York) Eerste publicatie 29 september 2018: 17:46 uur ET