New York
CNN-bedrijf

Instagram heeft een nieuwe leider.

Maandag heeft het bedrijf aangekondigd dat Adam Mosseri per direct leiding gaat geven aan Instagram. Vorige week kondigden Instagram-oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger aan dat ze het bedrijf zouden verlaten.

“We zijn verheugd om de teugels over te dragen aan een productleider met een sterke ontwerpachtergrond en een focus op vakmanschap en eenvoud, evenals een diepgaand begrip van het belang van gemeenschap”, aldus Systrom en Krieger in een verklaring.

Mosseri – die in 2008 bij Facebook, eigenaar van Instagram, kwam werken – heeft verschillende functies bij het bedrijf bekleed, waaronder hoofd van News Feed en design director voor Facebook’s mobiele apps. Onlangs was hij Instagram’s VP of product. In zijn nieuwe functie zal Mosseri toezicht houden op “alle functies van het bedrijf” en een nieuw directieteam aannemen, waaronder een hoofd van engineering, product en operations.

Mike Krieger, Adam Mosseri en Kevin Systrom.

Vóór hun vertrek was Systrom CEO en Krieger Chief Technology Officer.

Het duo richtte de app voor het delen van foto’s in 2010 op in een co-working space. Het werd een groot succes en trok tientallen miljoenen gebruikers voordat de medeoprichters het aan Facebook verkochten (Facebook) in 2012 voor 1 miljard dollar.

Met de steun van Facebook bleef Instagram groeien en voegde nieuwe functies toe, zoals video’s, verdwijnende berichten en, meest recent, een hub voor lange content genaamd IGTVVolgens Instagram heeft de app nu meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers.

Hoewel het niet ongebruikelijk is dat oprichters vertrekken nadat hun bedrijf is overgenomen, is het opvallend dat Systrom en Krieger zes jaar bleven nadat Facebook hun bedrijf had overgenomen.

Het is onduidelijk wat de twee hierna gaan doen. In een verklaring van vorige week zei Systrom: “We zijn van plan om wat tijd vrij te nemen om onze nieuwsgierigheid en creativiteit weer te verkennen … Nieuwe dingen bouwen vereist dat we een stap terug doen, begrijpen wat ons inspireert en dat matchen met wat de wereld nodig heeft; dat is wat we van plan zijn te doen.”

De exodus van Systrom en Krieger vindt plaats minder dan zes maanden na Jan Koum afgetreden als CEO van het berichtenplatform WhatsApp, dat Facebook in 2014 kocht voor 19 miljard dollar.

Brian Acton, de andere oprichter van WhatsApp, verliet Facebook in 2017. Hij steunde eerder dit jaar de oproepen om mensen Facebook verwijderen te midden van onthullingen dat Cambridge Analytica toegang heeft gehad tot de gegevens van miljoenen gebruikers zonder hun medeweten.