New York
CNN-bedrijf

Het durfkapitaalbedrijf van Reddit-oprichter Alexis Ohanian heeft nog eens 225 miljoen dollar opgehaald om te investeren in startups in de beginfase.

Het is het vierde en grootste fonds dat is opgehaald door Initialized Capital, het in San Francisco gevestigde durfkapitaalbedrijf opgericht door Ohanian en Garry Tan.

Het nieuwe fonds, aangekondigd op dinsdag, komt nu Ohanian meer tijd doorbrengt bij het bedrijf. Ongeveer negen maanden geleden stapte hij uit zijn dagelijkse rol bij Reddit, het populaire discussieplatform dat hij in 2005 mede oprichtte. Toen Initialized Capital in 2012 werd gelanceerd, waren Ohanian en Tan ook partners bij Y Combinator, een acceleratorfonds in Silicon Valley dat bekendstaat om het helpen van bedrijven als Airbnb en Dropbox om van de grond te komen.

Tan en Ohanian zeggen dat hun succes als investeerders bij hun eigen bedrijf te danken is aan hun eerdere ervaringen als ingenieurs, operators en investeerders bij Y Combinator.

Garry Tan (links) en Alexis Ohanian

“We weten dat investeerders die aan tafel zitten niet in staat zullen zijn om de toekomst te bedenken, omdat wij niet degenen zijn die deze actief bouwen, maar we hebben genoeg gezien en genoeg gebouwd op het gebied van software en schaalbare bedrijven, dat onze ‘Spidey’-zintuigen beginnen te tintelen als we op het juiste spoor zitten met een oprichter”, vertelde Ohanian dinsdag aan CNN.

Samen hebben Ohanian en Tan geïnvesteerd in verschillende startups die nu “unicorns” zijn – de term voor particuliere startups met een waarde van $ 1 miljard of meer. Dat omvat onder andere cryptomarktplaats Coinbase en de bezorgstartup voor boodschappen Instacart.

Geïnitialiseerd kapitaal zal zich voornamelijk blijven richten op de financiering van startups in de beginfase, maar zal grotere cheques uitschrijven, zoals $ 1 miljoen, vergeleken met $ 50.000, de omvang van enkele van zijn eerste investeringen. Dat is een teken van de tijd: waarderingen en dealgroottes zijn de afgelopen jaren gegroeid. De gemiddelde dealgrootte in het tweede kwartaal van dit jaar was $ 18 miljoen, het hoogste dit decennium, volgens PitchBook.

Het bedrijf heeft inmiddels een team van acht partners die de portefeuillebedrijven helpen met alles van productontwikkeling tot juridische zaken, ontwerp en marketing.

Ohanian en Tan zeggen dat hun aanpak van het financieren van startups “these-agnostisch” is, maar ze zoeken doorgaans naar bedrijven met “software als kern.”

Ze hebben geïnvesteerd in startups zoals Voyage, een bedrijf dat zelfrijdende auto’s maakt en zijn voertuigen in twee seniorencomplexen inzet, en ook in Ro, een gezondheidszorgbedrijf waarvan het eerste merk, Romeins, helpt bij het diagnosticeren en behandelen van erectiestoornissen.

“We hebben het gevoel dat er nog veel werk te doen is als het gaat om software die grote problemen oplost”, aldus Ohanian, die ook in de raad van bestuur van Reddit zit en Ro“Dit is onze sweet spot.”