Oplichters vertrouwen vaak op angst om uw zuurverdiende geld te stelen. Ongeacht de oplichting, of het nu gaat om een ​​Microsoft-oproepoplichting of een overheidsimitatie, ze proberen u allemaal bang te maken door te beweren dat er iets ernstig mis is met u of uw apparaten en dat alleen zij het kunnen oplossen. De nieuwste sextortion-oplichtingspraktijken die op veel mensen in de VS zijn gericht, vormen hierop geen uitzondering.

Deze slechte acteurs nemen contact met u op via e-mail, beweren compromitterende foto’s of video’s van u te hebben in privésituaties en eisen geld om ze te verwijderen. Wat nieuw is, is dat deze oplichters nu afbeeldingen van uw huis toevoegen om hun dreigementen overtuigender te laten lijken.

Ik heb e-mails ontvangen van veel mensen die deelden hoe deze oplichters hen aanpakten. Hieronder vindt u een overzicht van de geëvolueerde sextortion-scam en tips over hoe u beschermd kunt blijven.

ONTVANG VEILIGHEIDSWAARSCHUWINGEN, DESKUNDIGE TIPS – SCHRIJF JE IN VOOR KURT’S NIEUWSBRIEF – HET CYBERGUY-RAPPORT HIER

Sextortion-oplichting evolueert met Google Maps-afbeeldingen om slachtoffers te intimideren

Illustratie van een oplichter op het werk (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

Hoe de oplichting werkt

Het begint wanneer je een e-mail van een oplichter krijgt die beweert dat hij je heeft opgenomen terwijl je naar content voor volwassenen keek. Hij gebruikt je naam en voegt een foto van je huis of een nabijgelegen straat toe om het echt te laten lijken.

De oplichter beweert een spyware genaamd “Pegasus” op je telefoon te hebben geïnstalleerd en toegang te hebben tot alles wat je bekijkt. Pegasus is een spyware ontwikkeld door NSO Group, een bedrijf dat het alleen verkoopt aan overheidsinstanties en wetshandhaving.

Het is super duur en het is zeer onwaarschijnlijk dat een willekeurige oplichter er toegang toe zou hebben. Zelfs als ze dat wel zouden hebben, zou het stalken van mensen die naar inhoud voor volwassenen kijken hun tijd niet waard zijn. En als ze de spyware op je telefoon hebben geïnstalleerd, hoeven ze je niet te vragen om geld te sturen.

Zodra de oplichter je bang heeft gemaakt, bieden ze aan om de zogenaamde beelden te verwijderen en te doen alsof je nooit hebt bestaan ​​als je ze betaalt. Ze voegen meestal een QR-code toe voor een cryptocurrency wallet en vragen om Bitcoin als betaling. In een e-mail die ik zag van een slachtoffer werd een losgeld van ongeveer $ 2.000 genoemd.

Ik heb hieronder een deel van de e-mail bijgevoegd die het slachtoffer kreeg. Ik heb alle persoonlijke informatie onleesbaar gemaakt om hun identiteit te beschermen, maar je kunt de tekst nog steeds bekijken.

Sextortion-oplichting evolueert met Google Maps-afbeeldingen om slachtoffers te intimideren

Echte sextortion-oplichterij-e-mail (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

DIT IS WAT MOORDENLOZE HACKERS VAN 110 MILJOEN AT&T-KLANTEN STALDEN

Hoe weten oplichters waar u bent?

De afbeelding van uw huis kan de oplichting er echt uit laten zien, maar het is waarschijnlijk gewoon een truc. Een mogelijke reden dat ze die informatie hebben, is een datalek. Uw adres is mogelijk gelekt bij een lek en is op het dark web terechtgekomen. Oplichters kunnen het te pakken hebben gekregen en Google Maps hebben gebruikt om een ​​foto van uw huis te vinden. Een andere reden kan zijn dat u een vermelding voor iets online hebt geplaatst, zoals een advertentie voor verhuur of verkoop. Als u uw adres openbaar hebt gedeeld in een online vermelding, hebben oplichters het mogelijk op die manier gevonden.

Sextortion-oplichting evolueert met Google Maps-afbeeldingen om slachtoffers te intimideren

Google Maps-voertuig dat beelden vastlegt (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

GROTE GRATIS VPN-DATABREUK LEGT 360 MILJOEN RECORDS BLOOT

Bescherm uw privacy: vervaag uw huis op Google Maps

Google Maps is hoe ze toegang krijgen tot afbeeldingen van je huis. Maar je kunt je huis op het platform vervagen en oplichters bangmaken. Je moet dit doen vanaf een computer, omdat de vervagingsfunctie niet beschikbaar is in de Google Maps-app op iOS of Android. Volg deze stappen om te leren hoe:

  • Ga naar kaarten.google.com en typ je huisadres in de zoekbalk rechtsboven.
  • Klik op de foto van uw huis dat verschijnt.
  • Je ziet een Street View-afbeelding van uw plaats. Klik Meld een probleem in de rechter benedenhoek.
  • Pas het zicht aan zodat uw huis en alle andere dingen die u wilt vervagen, zich in het rood-zwarte vak bevinden met behulp van uw muis.
  • Selecteer de optie om vervaag je huis uit de gegeven keuzes.
  • Hit Indienen, en Google zal uw verzoek beoordelen en uw huis onherkenbaar maken als zij dat nodig achten.
Sextortion-oplichting evolueert met Google Maps-afbeeldingen om slachtoffers te intimideren

Google Map-vervaagde startpagina (Kurt “CyberGuy” Knutsson)

4 extra stappen om beschermd te blijven tegen sextortion-oplichting

Hier zijn vier extra stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen sextortion-oplichting:

1) Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Vermijd het online delen van persoonlijke informatie zoals uw adres, telefoonnummer of andere gevoelige details. Wees voorzichtig met wat u op sociale media en andere platforms plaatst.

2) Let op waarschuwingssignalen: Oplichters bluffen meestal. De Pegasus-software die ze beweren te gebruiken is bijvoorbeeld een leugen. Blijf op de hoogte van veelvoorkomende scams en hoe ze werken. Weten waar je op moet letten, kan je helpen potentiële bedreigingen te herkennen en te vermijden.

3) Wachtwoorden wijzigen: Als de e-mail een wachtwoord bevat, zorg er dan voor dat u het niet meer gebruikt en als u dat wel doet, wijzig het dan zo snel mogelijk. OP EEN ANDER APPARAAT (bijvoorbeeld uw laptop of desktop) moet u uw wachtwoorden wijzigen voor al uw belangrijke accounts, zoals e-mail, bankieren, sociale media, enz.

U moet dit op een ander apparaat doen om ervoor te zorgen dat als de oplichter daadwerkelijk toegang heeft tot uw apparaat, hij/zij niet registreert dat u uw nieuwe wachtwoord instelt. En u moet ook sterke en unieke wachtwoorden gebruiken die moeilijk te raden of te kraken zijn. U kunt ook een wachtwoord manager Tom uw wachtwoorden veilig te genereren en op te slaan. Het wijzigen van wachtwoorden zou onderdeel moeten zijn van uw algemene cybersecurityhygiëne, zelfs als u niet bent getroffen door een datalek.

4) Gebruik diensten voor het verwijderen van persoonlijke gegevens: Overweeg om te investeren in diensten voor het verwijderen van persoonlijke gegevens die gespecialiseerd zijn in het continu controleren en verwijderen van uw persoonlijke gegevens uit verschillende online databases en websites.

Ik heb hierboven vermeld dat oplichters hoogstwaarschijnlijk toegang hebben gekregen tot uw adres via een datalek. Een dataverwijderingsservice kan u helpen al deze persoonlijke informatie van het internet te verwijderen. Bekijk hier mijn topkeuzes voor dataverwijderingsservices.

GROOTSTE GESTOLEN WACHTWOORDDATABASE TER WERELD GEÜPLOAD NAAR CRIMINEEL FORUM

Kurts belangrijkste conclusie

Oplichters gebruiken angst en bedrog om u te misleiden zodat u uw zuurverdiende geld afstaat. Door te begrijpen hoe deze sextortion-scams werken en te weten waar u op moet letten, kunt u uzelf beter beschermen tegen slachtofferschap. Vergeet niet dat de meeste van deze oplichters bluffen en uw angsten uitbuiten. Houd uw persoonlijke gegevens veilig, wees voorzichtig met wat u online deelt en controleer altijd de legitimiteit van bedreigende berichten die u ontvangt. Als u een scam tegenkomt, meld dit dan bij de juiste autoriteiten en neem maatregelen om uw accounts en apparaten te beveiligen.

Heb je ooit een soortgelijke scam of een ander type scam meegemaakt? Hoe ben je ermee omgegaan? Laat het ons weten door ons te schrijven op Cyberguy.com/Contact.

Voor meer van mijn technische tips en beveiligingswaarschuwingen kunt u zich abonneren op mijn gratis CyberGuy Report-nieuwsbrief door naar Cyberguy.com/Nieuwsbrief.

Stel Kurt een vraag of laat ons weten welke verhalen je graag behandeld wilt zien.

Volg Kurt op zijn sociale kanalen:

Antwoorden op de meest gestelde CyberGuy-vragen:

Nieuw van Kurt:

Copyright 2024 CyberGuy.com. Alle rechten voorbehouden.