New York
CNN-bedrijf

Honda en General Motors bundelen hun krachten om een ​​nieuwe generatie volledig autonome voertuigen te creëren. Honda investeert $ 2 miljard over 12 jaar in GM’s autonome voertuigdochter, Cruise.

GM en Cruise hebben zelfrijdende versies van GM’s Chevrolet Bolt EV elektrische auto gebouwd en ontwikkeld met plannen om volgend jaar een vloot hiervan in te zetten voor openbaar gebruik. Met de technische en financiële hulp van Honda zal Cruise beginnen met de ontwikkeling van een nieuw voertuig dat niet is gebaseerd op een bestaande auto, aldus de bedrijven. Het zal de volgende stap in autonoom rijden vertegenwoordigen, een stap waarin bedieningselementen voor menselijke bediening volledig ontbreken.

“Dit is een speciaal gebouwd voertuig dat het eerste op grote schaal geproduceerde voertuig zal zijn dat bevrijd is van de beperkingen van voertuigontwerp en het hebben van een bestuurder achter het stuur”, aldus GM-president Donald Amman.

Amman gaf geen precieze timing over wanneer de zelfrijdende voertuigen van Cruise Automation het grote publiek zullen vervoeren, hetzij in de Bolt EV of de nieuwe auto. De auto’s worden pas ingezet als is besloten dat ze veilig genoeg zijn, Amman genoeg.

De Japanse technologiegerichte investeringsbank Softbank heeft onlangs $ 2,25 miljard geïnvesteerd in Cruiseen Honda nam een ​​aandelenbelang van $ 750 miljoen. Samen geven de investeringen van Honda en Softbank Cruise een totale waarde van $ 14,6 miljard.

“Autonome voertuigen zijn niet zomaar een droom uit Silicon Valley,” zei Zo Rahim, Research Manager bij het automotive mediabedrijf Cox Automotive. “Huidige autofabrikanten zijn klaar om de richting en groei van de toekomst van massamobiliteit te bepalen.”

De aandelen van GM stegen woensdag met 2%.

Honda en GM hebben samengewerkt aan de technologie van elektrische autobatterijen en waterstofbrandstofcellen, die elektriciteit uit waterstofgas halen. De nieuwe samenwerking met Cruise Automation is ontstaan ​​uit het eerdere werk van de twee bedrijven.

GM (GM) pocht dat het met de zelfrijdende Bolt EV momenteel het enige bedrijf is dat autonome voertuigen op een productielijn bouwt. De bedrijven wilden niet zeggen waar of wanneer het nieuwe voertuig geproduceerd zal worden.