CEO Google: Netneutraliteit 'een principe waar we allemaal voor moeten vechten'

De internetindustrie klaagt de staat Californië aan vanwege de oude wet op netneutraliteit.

De rechtszaakdie woensdag werd aangespannen door grote handelsorganisaties die breedbandbedrijven vertegenwoordigen, is de tweede grote rechtszaak die tegen de staat is aangespannen over de wet. De eerste werd aangespannen door het ministerie van Justitie.

Zondagavond ondertekende gouverneur Jerry Brown van Californië wat wordt beschouwd als de striktste netneutraliteit wet in het land. Volgens de wet mogen internetproviders geen specifieke soorten content of applicaties blokkeren of vertragen, of kosten in rekening brengen aan apps of bedrijven voor snellere toegang tot klanten.

Uren later spande de federale overheid een rechtszaak aan waarin ze beweerde dat Californië “probeerde de deregulerende aanpak van de federale overheid” van het internet te ondermijnen. Het ministerie van Justitie betoogt dat staten geen eigen wetten kunnen aannemen die internetbedrijven regelen, omdat breedbanddiensten staatsgrenzen overschrijden. Het vecht tegen de staat over een clausule in de intrekking van het besluit uit 2017 Federale netneutraliteitsbeschermingen uit het Obama-tijdperk. In die volgorde zei de FCC dat het staatsnetneutraliteitswetten kon voorkómen.

De juridische strijd die dreigt, kan nog maanden of zelfs langer duren, vertelde Daniel Lyons, universitair hoofddocent aan de Boston College Law School en gespecialiseerd in telecommunicatie en internetregulering, aan CNN.

Er hangt veel af van de uitkomst. De wet van Californië wordt gezien als de meest grondige netneutraliteitswetgeving op staatsniveau die tot nu toe is aangenomen, en andere staten zullen deze naar verwachting gebruiken als blauwdruk voor hun eigen wetten.

Als Californië wint in de rechtbank, zou dat de deur openen voor die andere staten om soortgelijke acties te ondernemen. De FCC zou echter kunnen proberen om terug te komen met een bevel om hun inspanningen opnieuw te blokkeren, zei Lyons.

Californië zal waarschijnlijk beweren dat de voorrangsbepaling ongeldig is, aldus Lyons, terwijl de federale overheid zal proberen een bevel te verkrijgen om de wet niet van kracht te laten worden. Daarmee zal de overheid beweren dat de wet schade zal veroorzaken als deze van kracht wordt.

“Deze pogingen om een ​​voorlopige voorziening te krijgen lijken zwak en zullen waarschijnlijk mislukken om dezelfde redenen dat de Internet Service Provider (ISP)-industrie in 2015 geen uitstel van de voormalige netneutraliteitsregels van de FCC kon verkrijgen”, aldus telecommunicatieadvocaat Pantelis Michalopoulos, partner bij Steptoe & Johnson LLP die netneutraliteitszaken heeft bepleit. “De Internet Service Providers bieden speculatieve theorieën over waarom ze onherstelbare schade zullen lijden. Deze theorieën lijken niet te voldoen aan de test voor een voorlopige voorziening.”

De industriegroepen die deelnemen aan de nieuwe rechtszaak vertegenwoordigen grote bedrijven, waaronder AT&T, Comcast en Verizon, en andere kabelbedrijven en draadloze providers in de VS. De groepen hadden eerder gelobbyd tegen de staatswet. (CNN is eigendom van AT&T.)

“Wij verzetten ons tegen de actie van Californië om internettoegang te reguleren, omdat dit de diensten voor miljoenen consumenten negatief zou kunnen beïnvloeden en nieuwe investeringen en economische groei zou kunnen schaden. Republikeinse en Democratische regeringen hebben keer op keer het idee omarmd dat acties als deze worden voorkomen door federale wetgeving”, aldus de handelsorganisaties USTelecom, CTIA — The Wireless Association, The Internet & Television Association en de American Cable Association in een verklaring. “We zullen ons werk voortzetten om ervoor te zorgen dat het Congres bipartizane wetgeving aanneemt om een ​​permanent kader te creëren voor de bescherming van het open internet dat consumenten verwachten en verdienen.”

In een verklaring woensdagmiddag gaf procureur-generaal Xavier Becerra aan dat de staat zich zal inzetten om de nieuwe wet te beschermen.

“Deze rechtszaak is aangespannen door machtsmakelaars die een duidelijk financieel belang hebben bij het handhaven van hun macht over de toegang van het publiek tot online content. Californië, de economische motor van het land, heeft het recht om zijn soevereine bevoegdheden uit te oefenen onder de Grondwet en we zullen er alles aan doen om het recht van onze 40 miljoen consumenten op toegang tot informatie te beschermen door een vrij en open internet te verdedigen,” zei Becerra in een verklaring.

Senator Scott Wiener, een van de opstellers van het wetsvoorstel, vertelde CNN eerder dat hij verwachtte dat de internetproviders een rechtszaak zouden aanspannen over de wet.

“De internetproviders hebben het volste recht om Californië aan te klagen, net zoals Californië het volste recht heeft – en zelfs de plicht – om de toegang van onze inwoners tot een open internet te beschermen”, aldus Wiener nadat de brancheorganisaties hun rechtszaak hadden aangespannen.

CNNMoney (San Francisco) Eerste publicatie 3 oktober 2018: 17:46 uur ET

Source link